發新話題

新手買機 450D /D80???

我覺得如果師兄係入門玩下,我覺得唔洗一定D80同450D揀一部ge..
D60都ok! 而家Nikon出多左DX鏡(果支35 1.8),都係唔錯既選擇!
好似數字人咁,其實Olympus同Pentax都係好選擇...E520 kit都唔洗5千,不過viewfinder細,但係色彩一定好過Canon!
Pentax K-m細細部其實幾好玩,如果唔係諗得好長遠,都可以考慮下!

如果師兄肯俾多少少,我會recommand 買Fujifilm S5pro, 色彩一流,日常用超正唔洗執,又用番Nikon鏡,
二手買支18-105已經好好玩! 都係六千幾七千!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-2-2009 23:43 發表

S5pro好食電
有咩所謂je...買舊電洗幾錢...影出來靚先緊要嘛!

引用:
原帖由 101653 於 16-2-2009 00:43 發表

其實o記520我借黎玩過都唔係咁差ja....

O牌E420....雙kit都唔洗5000....加埋1kg都唔夠....
成日帶出街周圍影 / 去旅行又唔想帶咁重野係唔錯選擇....腳架又唔洗咩特定需要....幾舊水雞腳都可以企穩部機....
...
唔差ga機身,係finder細d je!(對比起450D,D60呢d) 影出來卻好d wor..

引用:
原帖由 車厘子 於 16-2-2009 04:51 發表
我睇反外國網D 比較
NIKON..D 色好似靚D
對比係Canon,係影人以外,算係咁

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-2-2009 22:40 發表

內地的高手,有d 真係攝影思維勁,有d 係後製ps勁
後者係七成..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 17-2-2009 19:52 發表

咁c記最好聲已經係1系啦嘛........
唔係ga 菲林果d好好聲ga!

引用:
原帖由 車厘子 於 18-2-2009 01:10 發表

夠爽夠脆
好聽過Nikon! Nikon d機械快門聲,塊反光版好似跌落黎咁..Canon A-1好似斬頭咁,chap chap聲!

引用:
原帖由 亞延 於 18-2-2009 02:25 發表
快門我覺得最怪聽過既都係SONY,都唔知咩野聲黎
最怪?我覺得Canon apsc果d已經係最怪..

引用:
原帖由 mike-mike 於 18-2-2009 17:38 發表

係咩, 衰得過D60? 好[立]的...
其實真係衰d...支支聲..

引用:
原帖由 mike-mike 於 18-2-2009 22:18 發表

所謂一山還有一山低~~

影到相米得LOR, D60係佢的價錢級數中, 已係一部正機!!!

D80唔係唔好, 但我買時D80斎BODY都6千幾架....D60KIT五千唔駛, 邊度有得我諗?

而家畀我揀就D90, 或D300~~~~
我覺得一係S5pro,再上就D90,再上就D3 la...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-2-2009 23:52 發表

左右手各一部機咁影先係雙機流的究極奧義
口都咬多部嘛!

發新話題