發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-8-2008 01:13 發表

S家都係24-70,70-200 2.8

TOPIC OVER
不過S家支閃....可以玩轉轉..

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-8-2008 01:23 發表

我諗o黎緊1年c同n都會出一d 新閃應對
n咪出左SB900 lor.....c啦...可能5Dmk2同時出埋掛?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-8-2008 01:35 發表

我諗係出d同s記o個支轉得的閃相近的設計
我話實唔出... 佢地冇咁得閒抄呢d雞肋design...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-8-2008 01:51 發表

都唔係的,如果再出的都係以gn大,回電快同焦距遠的,基本上唔加d額外野的好難擴大戰線
64GN,16-200,一秒兩閃.... 發夢please~

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 13-8-2008 22:24 發表
咳....
我想笑ga...不過笑唔出ja...

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 22:50 發表

你出D700wo....點同講法阿
你都得ga..你話核突ja ma...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 23:00 發表
CIMG3031/CIMG2917/CIMG2903/CIMG3131
先唔討論曝光問題,這4張意念上唔係差,
看到得意野而影唔到,表達唔到,
因為唔知到唔同焦距有唔同特性.
技術上的問題容後再談.

body我冇意見,因為是否FF我自己覺得唔差太遠 ...
買鏡時留意反X大左後係唔係想要果個焦距就得.

請問一下,呢個....我唔明呀...

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:12 發表

我就係唔肯定DC個焦距既角度同DSLR一樣....
即係DSLR既50mm既角度係咪同DC既50mm既角度係一樣呢??
係就易話圍喇....
都話左一樣啦....幾頁前講左你聽啦死野!

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:28 發表

你唔係話應該一樣咩??
死野!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 23:32 發表
CrazyBoy兄都解釋左好多,
如你的入黑相,光暗位級數差太遠,
整張相看是曝光不足,但留意街燈下的位置,是曝光正常的!!
測光錶會好易比光位騙到,
就算用到1d這級的機,都要特別留意這類情況,
玩在dc年代即影即看最好 ...
其實呢d情況,應該點?係咪用曝光鎖搵唔光唔暗位?測光應該點set?

多謝G大大.....

繼續啦大家,反正未解決!

回師兄, +1~2EV來影......個天(通常)d 色咪冇哂囉?

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 14-8-2008 19:57 發表

HDR

D-lighting唔知得唔得呢
....你講多次D-lighting..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 14-8-2008 20:02 發表

Nikon獨有既D-Lighting
冇D-lighting影唔到?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 14-8-2008 23:46 發表
ps 囉!!
正合我的le d懶人!
可唔可以問埋點搞?

引用:
原帖由 Elf 於 15-8-2008 20:58 發表

CANON 獨有的 HIGH TONE PRIORITY

d-lighting係新仔先會開架咋下話
High tone priority好似...40D先有? 定係1仔果d都有? (好似要iso 200...)

發新話題