38 123
發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:22 發表

大致上明
係唔係即係.....用同一枝鏡計....
ff 就出晒成個影
而 aps-c 就只係影到中間果d再放大
錯覺睇落 枝鏡用係用係aps-c d機會zoom 遠左
但由於有個放大o既關會多左燥點*0*
咁其實可以話 ccd 個面積大 ...
你明左ga la! 不過唔係放大,只係,佢只係影到大格中間果個面積,而果個面積就係佢既所有
燥點既出現唔係因為放大,而係因為大家貼得近,所以熱,熱就會干擾d訊號,所以影響d畫面

基本上越大就越好,因為影得越大,放大就可以變得更大,如果一樣size,當然就質素高d啦!
就好似你拎張A4去放大A2會冇拎張A3去放大A2咁清咁!

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:30 發表

明左我又係時侯計下其實我會要用咩鏡
你部DC係28-200mm,其實即係唔洗計,因為佢係用FF既數字話你聽既
如果你玩APS-C,例如450D,40D同50D,你要乘番 1.6,即係要17mm x 1.6 先有 28mm既影像

不過,真係玩FF好,而家買5D都係一萬都唔洗,影出來真係仔細d,唯一比唔上50D既,不過係冇得用高iso,或者係像素?
你又唔洗乘,幾開心呀!

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:37 發表

唔洗乘好吸引
but
係唔係咩鏡上面果d數字都係ff數?
ff 用aps-c 鏡都唔洗乘?定係用唔到架?
鏡上面既係FF數,不過玩FF就用唔到APS-C鏡
Canon果d aps-c鏡會叫做 EF-S , 普通既係 EF
如果Sigma呢,aps-c鏡會叫 DC, FF用到既會係 DG
Tamron就難搞d, Tokina會加DX

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:42 發表

做野同當興趣玩的分別真係好唔同,
例如影rugby 7,真係冇得睇準影一格,
至多跑到咁上下,shoot十格八格,全部都中,
但可以冇一張係好相,做野唔係話有張相清楚就可以交到貨,
有時壓力都幾難頂~~~
真係想試下影Rugby 7 wor...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 02:00 發表

sport好好玩,可能我小影.

又唔使張張都要好相,不過冇奶油張張都普通貨,
一張半張好小小都影唔到,咁使咩請多個攝影師,
普通貨好多人都應付到.
運動攝影香港有得做嗎? 定係咁岩要你去就要去?

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 02:10 發表
睇好過啦, 香港今年要拎到plate呀...
香港... 加油...啦~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 02:19 發表

唔知香港有無,但有一個香港攝影師專影賽車,好似重係第一個亞洲人可以在全年任何一場F1賽事都可以入場影
一個...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 02:23 發表

唔好咁la,可能第二個係你呢
我...都係業餘既玩好了
如果香港做紀實都搵到錢就考慮下..

38 123
發新話題