發新話題

問有關(MTB)越野單車事宜

我在東涌,真正玩mtb既高手都唔玩碳...因為見太多都裂同爆,係就係有得保,但又要整又要煩lo!~

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 12:27 發表
carbon frame有壽命
佢本身係用膠水貼的

車價貴定係平,depends on parts
parts 差價可以有好大差別
$1000一對wheels....$10000都有一對

Carbon frame..平的三幾千大陸貨有,
貴的20K都有,樓主係打算自組 ...
我而家架車車,用xt件,對釣唔記得咩牌子...咩xtz就咩...都19磅~
不過...玩過一架6磅既roadbike...拎果下真係下下都驚架...咁貴...

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2011 12:07 發表
請問有冇c-hing們騎開MTB?

我騎平致中價MTB(金屬架)好多年! 近期試過朋友兩部carbon-frame單車! 真係好輕!

第一架係 TREK Top Fuel 9.9SSL (OCLV)碳纖車架! 絕輕同好balance feel. 但好貴新車成5萬元一架!   ...
講真...差唔多價,一定係trek啦!

引用:
原帖由 Legionee 於 28-3-2011 16:02 發表

其實MERIDA 96應該六萬左右, 貴過TOP FUEL∼ 

呢一級我就要SPECIALIZIED S WORK EPIC喇
D貴野都係留返你講,我冇玩咁高卡...

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:32 發表

換個架要幾耐時間??
我次次都比人搞....

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 19:15 發表

退稅+6000
夠玩啦
挑...退極都係得百幾...加埋6k都買唔起啦!同埋...我主攻上山多過落山..

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 19:04 發表

我都係...但我部車換個架,怕比人歧視....
比得起人工,怕佢條毛呀!

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 21:31 發表

6磅....?
6kg下化?

引用:
原帖由 gtoray 於 29-3-2011 00:42 發表

真係唔講唔知有咁可怕ge車....
呢架..?
人家用左7皮砌出來的~是一個賓賓擁有~

引用:
原帖由 gtoray 於 29-3-2011 01:28 發表

感覺上比老媽子蒸魚隻碟更硬.....
最死係我朋友...軟架,全XTR件,但用呢D 膠版SADDLE....好似叫咩SPIDER..仲要唔平

引用:
原帖由 高!高!高! 於 29-3-2011 00:39 發表
Merida 96有架低兩級嘅鋁架版,全X9(定XT?!),標價$17XXX,唔錯嘅選擇~
遊山玩水定意係咩??MTB都有好多種,唔一定要XC,好睇你玩咩路,玩法而決定咩車最合適~
唔入山,唔落梯的話,其實摺車配合適輪胎真係好好 ...
本人唔太LIKE MERIDA

引用:
原帖由 RCman 於 29-3-2011 11:48 發表

即係呀婆以前果張tune saddle 差不多羅....
其實只係個pat pat座係片carbon上面.....甘就要收你$2000一張saddle
果隻咩spider,唔過千,可以試下既...

我唔like ti....因為冇乜色

發新話題