發新話題

[認真] 4人綜援家庭今年平均每月收益可達逾1.3萬元

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 18:35 發表
一個家庭計,唔係一個人wor  
一家4口,唔洗交租...萬3唔夠洗?

引用:
原帖由 Elf 於 21-4-2011 19:30 發表

四人計:
食: 40蚊早, 50蚊午, 60蚊晚 : 150一日, $4500一月
行: $8一程MTR, 子女一星期10程來回, 父母12程來回= $1200一個月
水電未計, 關愛基金一筆過唔計, 其實真係唔夠.
咪住!冇工返,你答咁多車去邊?
萬三蚊一個月,扣完果$4500,再扣$1200,再扣埋水電當你等2000,唔夠?
都係$7千7咋WOR!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 18:51 發表

佢而家呢個計法,係將所有津貼都申請得到先係呢個數,但現實未必每一個綜援戶都合資格申請足呢d野
"""4人家庭"""係唔係真係4個人用先??父母係唔係唔洗比少少錢比佢地父母??
拿,你將四人問題變左6人問題WOR!
咁父母既父母,你估佢地有冇得拎呢D綜援先?

引用:
原帖由 ZACK-R3 於 21-4-2011 21:35 發表

拎綜援果D又咪D大陸人
咁又唔好一竹打死一船人!
我識既又好,見報既又好,都不泛香港之輩!

引用:
原帖由 ZACK-R3 於 21-4-2011 21:50 發表

可能係我見識小啦
但係好多拎綜援大陸人都好串,所以我先咁講姐
串?冇文化緊串!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 22:43 發表

““4人家庭““只係計同埋一齊住,唔係住埋一齊係唔計,即係表面係““4人““,現實情況比報導所講的理論情況複雜得多
父母的父母有拎綜緩,生果金o個d都好,如果夠食的就唔洗咁多公公婆婆執紙皮、執罐la
如果要講,我又可以話你知好多百萬富翁都執紙皮、執罐,包括煙廠街街市入面幾間鋪既老細都係...

引用:
原帖由 Elf 於 22-4-2011 13:38 發表

難聽D講句 : 攞黎講
係架~

發新話題