發新話題

老虎頭上插旗

其實香港掛青天白日滿地紅犯唔犯法? 話晒都係「國旗」
bagpiper

引用:
原帖由 ACYY 於 3-8-2009 20:48 發表

呢個地球只得一個中國,而中國既國旗只得五星紅旗一款,青天白日滿地紅旗又係邊個國家既旗?
大佬呀 我都「」往左,更何況中華民國係真真正正存在於地球之上,而且中華民國憲法既領土冇改到,又冇獨立到,除非你否認,共產黨都冇否認,雙方理論上處於交戰狀態,都係中國 SORRY喎。

青天白日滿地紅旗唔係乜野邪惡組織之物,唔好搞錯
bagpiper

青天白日滿地紅旗係中華民國國旗,滿清之後的政府,國父孫中山為第一任大總統,雖然香港回歸,不過獨立思考好重要,而加學校唔多教,D老師又唔多講,不過果代人應該唔識上CGF,太細個

中國,理論上其實仲係內戰緊,雙方理論上係唔承認對方既合法管治地位,不過大家都承認雙方係中國政黨(國民黨同共產黨
)台灣獨立之說係綠營,主張更改中華民國憲法,即係領土部份改為台灣only,差唔多係咁啦
bagpiper

引用:
原帖由 於 4-8-2009 01:19 發表

講到底..大家都係中華民族.........雖然果陣時打仗打輸...退守去到台灣....如果台灣唔係中國人的地方....果班人退條毛咩....
去到就話係自己地方....比著係我..條氣點都唔順啦.......
我好O左嘴  二戰戰勝國係中華民國,當時共產黨係中華民國政黨之一,共產黨係中國大部份地區之執政黨,改國號為中華人民共和國,立新憲法,廢除中華民國憲法,中華民國移到台灣,依舊使用中華民國憲法,(所以憲法中蒙古依舊是中華民國領土),雙方理論上係唔承認對方係中國既合法管治地位。台灣以至全中國係中華民國領土(中華民國憲法),唔係圈地。

bagpiper

引用:
原帖由 於 4-8-2009 01:29 發表

勝者為皇...改朝換代...我相信唔係只有古時會發生.....乜唔係內戰時...共產黨嬴左..而國民黨退守台灣?
如果係共產黨係嬴左.....台灣都屬於係共產黨....咁國民黨係退守台灣..唔係圈地係咩

唔通我又比人老 ...
下,中華民國仲未滅亡喎,仲升緊青天白日滿地紅,嬴要首先要消滅對方政權,要簽和約,雙方冇做過。
圈地係你以共產黨視點,不過共產黨從未否認國民黨之存在。
更何況國家領土從來就不是政黨的私人財物和資產,共產黨只不過係中國政黨,國民黨都係中國政黨,冇屬於E回事

古唔到中華民國在C兄睇中淪為圈地、獨立邪物

bagpiper

引用:
原帖由 kimkileo 於 4-8-2009 11:50 發表

暫時兩岸情勢都好安穩....反而南北韓果邊就真係隨時......
北韓得把口,不個金生痴線話唔埋
bagpiper

走向共和
http://www.youtube.com/watch?v=dc0Cz2HkZlE&feature=related
解放一詞用於解救人民於水深火熱、暴政之中,我唔覺得而加中華民國有暴政

長毛引用老毛編野我第一次聽,本野叫咩名
bagpiper

發新話題