發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

引用:
原帖由 Callous 於 2-4-2013 09:54 AM 發表
一般用來打4.5mm或5.5mm,甚至痰罐仔的仿真氣槍款式,都不是正規軍隊用的款式,同大部份打wargame人士心中喜愛的款式都有一定的距離!
若非貪圖那些鋼珠槍力量大,頗有殺傷力,(有些人更用來打小動物),你根本好少機會會去 ...
有狂人用膠bb射人,難道又禁6mm? 所以應是從教育入手,人民素質影響重要。以下是2013年2月8日新聞:

主婦坐家中 一年中4槍 地上撿BB彈 槍手疑居對面樓 - 20130208 - 蘋果日報 - http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130208/18160347

引用:
原帖由 tango1997 於 2-4-2013 03:17 PM 發表
自己唔好老脾。。。公司岩岩搞。。。重諗住去參加改善吓D修養

嘩! 這公司福利真好,又十分關顧員工身心 ! 是否在南華會進行?

引用:
原帖由 rho837 於 2-4-2013 04:07 PM 發表
射.177氣槍! 又難又悶!
認同rho兄說,.177靶練(target shooting)是不及真鐵powder burner那般震撼,亦不像IPSC般刺激.....但其實 氣槍靶射 是一種鍛鍊,想玩得好一定要"浸"反來的

引用:
原帖由 gtoray 於 3-4-2013 08:34 PM 發表
響我地一般AIRSOFT GAMER 來講
金屬/鉛彈 係非我族類, 小眾玩意, 另有所途
但響更大多數既一般人來講
氣槍/WARGAME 一樣係可能非我族類, 小眾玩意, 另有所途
!!!
今日, 如果我地小眾玩家成功排除非我族類
他日, ...
251% 認同!

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 11:43 PM 發表

阿公即係阿公.....

Happy shooting!
軍醫兄,很多師兄已解說了4.5mm 這問題多次,重復又重複,但他們好像聽不懂看不見一樣,只好嘆一聲.....唉!
回答你在166的疑問,G=雞,明白未?

引用:
原帖由 K0711 於 8-4-2013 10:17 AM 發表

Daisy 840,95同RED RYDER 係 Youth Rifles泥,你都知係10歲以上小童玩GA WO,另外果幾支都係打CO2.
可能我講得唔清楚LA,其實我想講既係Full Power Air Rifles.
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.ph ...
朋友仔,而家係有D "有心人" 針對有關4.5mm的東西,你又何需特別指出 airgun 系內的分支有youth rifle 和 co2 和 bla bla bla.....呢? 總之係 4.5或金屬彈 他們就已界定為十惡不赦之物 !

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-4-2013 10:39 PM 發表
講講下想玩鉛彈tim
Soviet兄,合法鉛彈槍好好玩㗎,你都試下啦 !!

引用:
原帖由 T-800 於 13-4-2013 02:57 AM 發表

不過就合法AIR GUN而言,標準平頭.177鉛彈較為重左少少(0.5Xg-0.7Xg...),對1.8j-1.9j力鎗是較為吃力的,真係最多只適宜打10米内...想再打遠些少?最好找到D軽身少少(0.3xg-0.4xg)既合金鉛彈可能比較好 ...
對對對 ! 所以在家玩是最好不過 ! 所以我通常等家裡沒人,在家中拉條最長的直線,由一邊射向另一邊,好有難度㗎,因為通常要避開 D牆角或櫃邊之類,十分過㽼 ! 一個唔覺意打中牆身...... 哈哈哈哈 ... 立即落街買英泥油漆..... 鬼叫地方淺窄咩 !!

引用:
原帖由 T-800 於 13-4-2013 05:42 PM 發表

哈......

反而希望本地多d場打wargame之餘可以開一d可靶道比人租来練靶,4.5又好6mm又好,鋼珠、鉛弾各適其式,總之合法火力,各有各練野....畢竟"氣鎗"並不是只用來打人(wargame)的 ....

...
十萬個讚成 !!!

發新話題