發新話題

hkac---軍事團體/制服團隊??

引用:
原帖由 MS 於 28-10-2008 18:49 發表
制服團隊?一班打war game都著埋一樣喎..........問題是社團登記還是政府認頭呢
MS爺爺,,
請問係軍隊入面DPM迷彩服係幾時先會著呢!?!?

成日見AC/ACC/SCC既成員經常都會著DPM,,其實係唔係有一定既規格先可以著DPM架?
delete

引用:
原帖由 MS 於 28-10-2008 21:37 發表
視乎部隊規序?
真係唔太清楚~成日係地鐵見到有d身穿DPM既AC成員,,睇真d又唔係WarGame Player,,在下也不相信WarGame團隊有章有帽有制服,,對BOOT仲擦到"閃令令"~

有一次係流水響行山,,見到一隊身穿DPM既制服人員,,仲以為係警察穿山甲,,望一望佢身上副Webbing,,睇佢心口個Ranking原來係SCC既成員

順帶一問,,SCC可以著95's DPM既咩??
在下眼見多為90's DPM,,不少長官用95's DPM,,更有少部份甚似鴨記迷彩
delete

引用:
原帖由 tango10 於 29-10-2008 11:28 發表

證明城巿化, 較少野外地區活動, 著灰色耐污, 與城巿較配合.
ACU呀~~笨
delete

引用:
原帖由 lls1215 於 10-11-2008 00:21 發表

邊Q個話係童軍
AC就係AC    加上set map, 對講機, 落order唔等於patrol order    DD係CDT既基本野
有咩唔明   你自己入CAMP 學下先啦
patrol order??
邊Q個話童軍要識呀??童軍識黎有咩用??
童軍從來無標榜自己係所謂軍事訓練,,只係青少年制服團隊活動組織,,
領袖又好,,童軍仔都好,,學多樣野識多樣野,,點講都會對自已有益~~

做好自己本份先同人地比較,,仲要用自己團隊既兄弟姐妹同外人比較!?!?
而家d細路真係做到軍事訓練咩???哈哈哈
delete

引用:
原帖由 jwlchan 於 11-11-2008 22:58 發表

唉, 師兄, 講幾多都係冇用既!
"師兄"兩字在下愧不敢當~

不論任何團體組織的領袖導師都應該用心為小朋友服務,,而絕對唔係用自己團隊成員互相比較,,內部也好,,對外也好,,活動性質不同,,對象亦有不同,,比較起來有意義麼?
在下只係一名童軍領袖,,亦係無償義工,,故此明白小朋友才是我們的服務對象,,即使技能有所差距亦不是天大的問題,,能夠訓練他們的自信心,,成為良好公民,,是一眾無償義工的最大願望~

此論壇各路英雄前輩大有人在,,那人卻如此狂妄自大,,實屬那人之不幸,,更聲稱自己為某組織團員,,簡直誤人子弟,,目無尊長!!!

給那人一句說話: 團隊內上上下下之兄弟姐妹絕不是耀武揚威的工具
delete

引用:
原帖由 cocacola 於 12-11-2008 21:42 發表
其實大家都係觀點與角度問題
上面咁多位師兄講嘅都有道理
可能有人對自己團隊有期望
但自己團隊又唔爭氣
失望之餘難免帶點偏激
不過大家都叫做討論過
意見發表過未算囉
吹下水啫,唔使太認真
對在下而言:
我能夠接受一個技能未曾完善既童軍,,但絕不能容忍一個毫無紀律既童軍~

技能代表某一方面既特定知識,,學多D識多D,,用得著既時間好有用,,好似同朋友BBQ,,童軍朋友透爐多數會快D(當然唔計用火槍啦 )
紀律代表著個人既行為收養,,簡單D講:有無禮貌~
吹水講笑真係無咩問題,,但導師領袖自身想法與團隊方向有所偏差,,被害的只會係下一代既團員呀
delete

發新話題