發新話題

呢排玩超時空要塞同埋高達

引用:
原帖由 七點六二 於 27-6-2024 17:26 發表
[quote]原帖由 Dave 於 27-6-2024 16:57 發表
近排買左隻國產老翻 METAL BUILD ,質素如下,盛惠 588 RMB,只能說沒有9 成都有9成半的相似。

唔講都似正版 ...
其實好簡單, 正版都係大陸造
上色等表面處理既野你俾得起錢請班工廠大媽, 基本上係可以整到一模一樣

係差在有無心機慢慢修靚個翻模咁解, 呢點睇現左0係d細可動位同細部造型上, 例如呢隻就係頭部面罩既開合同埋骷髏頭造型同正版有較明顯差距
同埋件FC係裝唔上正版度

引用:
原帖由 Dave 於 28-6-2024 07:08 發表

其實一直知MB 係大陸大媽整,不過呢隻X1 FC 個質素真是相當高,之前MC 肌肉熊整,多少都明顯見到是老翻。
身邊有FD 在高達膠界都叫薄有名氣,佢成櫃都係高達,也去過他家玩,但說實話MB 個質素是否對得起個價真 ...
不過B記應該都係每次落單大陸間廠先call散工大媽, 所以QC都參差不齊
今次2024 SF都一堆災情

俾IP錢就無得計, 雖然成日都話ip錢好大舊唔抵, 不過諗諗下呢舊ip錢又養左好多跟呢個ip既公司搵食既人既, 所以呢家都儘可能有愛買正版

但係炒價我就情願買老番算

引用:
原帖由 Dave 於 28-6-2024 17:34 發表
主觀認為BANDAI 根本唔想貨太多,你地班友炒下炒下先顯得我笨大財團的產品有價有市,否則貨太多,人人都擔心「買完一陣又跌兩舊」,
以後預售就無甘踴躍。而家係「買完一陣貴幾舊」,所以成日有理無理抽左先算,自己唔係甘鐘意都好轉手賣賺錢都好,所以BANDAI 應該係故意甘做,反正真係想出多D ,
但其實日本方面都盡可能滿足國內市場, 會開多幾次訂, 當然都會有滿足唔到既情況
我就覺得與其話係B記, 不如話係日本以外既代理們唔肯開
最記得之前MB F91一役, 一眾零售店俾代理一野玩死

結果就係有貨量差就有水位, 一班友去埋日本訂, 直頭整埋條產業鏈出黎, 創造出日本專炒高達玩具既黃牛, 最終連日本果邊都玩爛埋
之前飛昇自由HG大量供貨事件引到d炒家要上網哀號, 但側面睇就知其實成個運作係幾咁成熟

引用:
原帖由 七點六二 於 4-7-2024 19:26 發表
又收到好野返黎………
呢隻QC好多都唔得

引用:
原帖由 48191 於 10-7-2024 04:37 發表
8月出RG RX-78 2.0,有愛就衝。
https://youtu.be/3woUDtH3Oic?si=vjjBrvR4tLfs8rXj
https://youtu.be/HWIkj66MNXo?si=wJ07Khn-H0eeVmbh
第一水邊會買到. 一係天價
當年RG hi nu好長一段時間360, 呢家240

引用:
原帖由 Dave 於 10-7-2024 17:26 發表

細個就會玩,大左之後都沒再玩 1/144 系列,總覺得太細隻了,之前買最多就係MG ,前前後後20 盒以上吧全都砌完,有些送人有些 丟了,現在手上留了2, 3 盒,
現在笨大主力都做RG ,一年才出1, 2 隻MG ,所以幾乎 ...
我掉番轉, 大左就少買1/100以上, 無位

發新話題