發新話題

Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS???

Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS???

小弟以有Canon 的小白IS         
想問大家,如小弟想再買一枝長焦
你地覺得買 大白IS / 300 4fL IS or 1.4x???
小弟因會改用FF......以前10D(200mmx1.6=320mm)影到D野
換機後都唔會再影我,所以需要一支長焦 or 1.4x
現在想問一下大家意見

但買大白時 3.5-5.6 用1.4x時會有機會冇自動對焦
加上1.4x ii 行貸$27xx
大白IS ニ手行貸$9000左右
300 4FL IS 行貸$9xxx左右
咁1.4x重係咪咁直得買??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 01:34 發表
我自己覺得如果唔係成日用的,入一支300似乎太"ar"" 定",而且要用o個下你搬出搬入都幾係野

好似我而家工作咁,40d+580ex2,a09,a06,10-22,50 1.4有需要出大野的時候就棄a09,攞小白is,加埋部電腦出去連埋個袋都 ...
其實上次去打Game我都帶24-70 2.8 + 70-200 2.8 + 10D + 部電腦 再+ 打game D野..............
係咪我太過天生牛命呢?????

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 01:44 發表
除非龍哥你係影d移動的野多,唔係的可能用1.4x手動都夠
唔............聽完你地咁講
我都係買支 1.4X 先...................謝謝大家的意見

但............之後都係會買支大白呢.....................!!!
我開始覺得自己變左個器才奴LA............

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 01:50 發表

好似...搏命左d... 有車另計
..................唔..........................................................

唔記得講..........我有車架!!!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 01:52 發表

係香港呢個咁講求快捷,同埋時間就係金錢既社會..有幾多人玩影相唔係玩器材,而係去鍛鍊技術呢?
個個都寧願上網睇買咩野,都唔出街影相....冇ga wor! 實變器材奴!
(我唔係話緊龍哥..我指果d dch@me forum果d友仔)
...
一兩次又過份左...我最近打game又影,朋友生日又影,人地結婚又影,.............連樓下大街爆水喉都影..............
我古我比佢地好小小la........

我成日覺得............只要張咭有位........影左先講!!!!!
反正只影唔哂.......影相其實係唔洗錢的,要比的最多係用部腦睇相同相機差電的小小電費

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:12 發表
器材奴都要有條件先可以做到
唔好咁la................其實我都係賣左好多war game野先買到相機同鏡架!!!
平有平玩.......貴有貴玩姐!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:25 發表

如果唔係份工有得用d好鏡的,要齊焦段的都要4k-5k,都未計想入多支閃
咁你要學下阿高 la................

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:26 發表

都唔係ga,因為個快門都係有限公司........影得多都係.......
10D 個快門有+萬張..........幾時先到期???

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:30 發表

我部機3個月多少少都近1萬,明日出press,星期日影女,我就好快會用到
咁我唔洗攞佢黎揾食呀嗎!

你部機壞左or夠期,公司可能比部 1DS III 你用呢!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:46 發表

有都唔用la,又大又重,鬼咁多野可以set
我都話我器才奴架la..................
我都重好鐘意又大又重又多野set呢!!!

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 02:58 發表
大白同小白會2回事. 大白唔可以取代小白, 所以點解大小三元無大白.
大白其實好鑑介... 除非好介意mobility, 如果唔係做乜要ZOOM先?
70-200有小白, 2.8, 高畫質
300有384, 高畫質
400有384x1.4, 都係好高畫質.
I ...
唔.......同意&講中
等我冷淨地想下先!

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 03:00 發表
正經. 如果多鏡唔係問題, 不如用prime. 質素同zoom唔洗比.
24 for ultra wide
35 for 透視感
50 for standard
85 for short tele

我出街用35+50.
好..........唔理大白...........
向定焦出發......................................

謝謝師兄意見

發新話題