發新話題

開始有D想買 1Ds 3

開始有D想買 1Ds 3

5D II 玩左兩三星期,以經開始有D想買 1Ds 3.............................
事原係......早兩日玩過朋友的D3.........超強的人體工學一體機身,超靚的Mon,超準超方便的自訂白平行,超好玩好用的51點對焦
Canon可強過Nikon的只有usm......及強勁的鏡頭群...........
像85L / 24L II / TS-E 17 4L / 135L 等,
但Nikon的D3機身真係正到會飛,
當然......我有太多Canon的L及還有太多的L會想買............
所以開始想試下用Canon的旗艦機,睇下Canon D機身係咪真係咁冇鬼用
過一個月我會有三萬元的玩具錢(姐係冇咩用,只For買玩具o個D)
到時如果Canon重未有聲氣出 1D 4 ,真係賣鬼左部50D,揾部ニ手1Ds 3試下先

以上的言談之間,大家請當我吹水講笑,
其實我都未知下一步想點做,家下都係有相照影,有鏡照買先......

題外話,用左FF及85L,發覺器材先決有時都真係冇死錯人,當然......
你比部450D同18-55比我,我都有信心影到一D自己鐘意的相,但用左FF及L之後,
相片可由好好變成+分之好(以上只係自己睇自已D相的眼光,在其他人眼中我都重係底能仔一個)
所以我還會買下去,下一枝會是135 2.0呢.............
講左咁多野,我知到師兄們會覺得我吹水及買野多過影相架La
係到先同大家講聲Sorry......!!!!
要怪就只好怪小弟............買野,吹水同影相,以上全都是我的個人樂趣,有咩影響到大家的心情,請勿見怪...!!!!!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:22 發表
usm 係canon好的地方,不過佢d 鏡群出o黎的野都係soft左d,唔夠sharp,同埋n記個閃光燈系統好過c記

唔理快門的,d3我覺得好過1仔

1d3出左唔係好耐都係2年左右,出1d4似乎早左d
閃光燈系統又係Canon的死症............
佢個ETTL真係
不過,再玩落去遲早都係測光錶加手動,所以都係由佢la

PS:日清最近又有枝新燈出,大輸出便為同級之中最高的 60GN,當中最受注目的可算是首創的彩色 LCD 顯示
同時又可支援原廠的 E-TTL II,好正啊!!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:38 發表

嫌支閃唔夠食電,重要用彩mon
全輸出下的回電時間只需 3.5 秒,配合外置的 Power Pack(Nissin Power Pack Pro 300),回電時間更可少於 1 秒,足以應付新聞、婚禮等專業拍攝。.......................

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:45 發表

佢子母燈都ok,不過用彩色lcd mon,回電快都無用,當580ex2可以閃500次,佢有個彩mon食緊d電可能閃得400幾,快幾多都無用,d 電唔耐用
但580好Q貴.........用三支玩飛燈要成萬蚊呢.......
不過又唔知日清對唔對到580的紅外線飛燈,睇怕都係要買多枝580黎玩夜影人像la!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:54 發表

一係入日清加新閃加個閃光同步

星期一出press見d 師兄用n記,機身控制玩無線飛線
咪係..........Canon要飛燈要加二千蚊........
真係頂.................................

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 02:13 發表
5D II 玩左兩三星期,以經開始有D想買 1D 3s.............................
事原係......早兩日玩過朋友的D3.........超強的人體工學一體機身,超靚的Mon,超準超方便的自訂白平行,超好玩好用的51點對焦
Cano ...
唔記得講.....5D2的反光板超重,快門跳動好勁,令到影相時的安全快門要加快,同D3完全冇得比

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-4-2009 13:01 發表

依.....結緍既攝影辛苦你啦....
你係咪結先.........????係就早D同我地班兄弟講La!!!

今日買左囉.......................
買左Canon 135 2.0 及 Sigma 50 1.4
135係肥花買,行貨現金價$6580...得最後一支,街買最平都要$6780現金價
50係旺電ニ樓買,行貨現金價$3550,大街大鋪要$3650現金價
現在試鏡中

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-4-2009 23:00 發表

重有兩皮幾玩具錢...
.........唔!!!...........三皮野係下過月頭的事,唔關今個月的事呀!

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-4-2009 23:33 發表
SIGMA 50 1.4? 神鏡的F1就話姐, 怕龍兄你玩唔夠幾個月又想換原廠50 1.2~~~
睇報告寫到50L好唔得,加上好多人都話50L貴得黎唔直,同時上左FF的我自己好小用50mm,所以買左支Sigma......
...現在想買的還有24L II及TS-E 17 4L ,支Sigma50用住先la....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 23:30 發表

下次去飛花買的call call我,我去問的可能可以平多少少
下次實有機會的呢!!!!
有時間的話,不如幫我問下24L II現金價幾多???謝謝

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-4-2009 23:50 發表

24L II support!!!  大光圈係廣角好玩!
同時成像真係唔錯,我影景都好鐘意用24mm個焦段呢

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 00:34 發表
好有錢...............
我想買部bessa R2+35mm都係$5xxx,
都要計過度過......
唔好咁la...........我都用左好多心機同時間先揾到D血汗錢黎買玩具架!
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 00:55 發表

正經野唔記得講.......
CANON個紅外線飛燈功能一般,
好多行家用過,距離遠小小就唔得,
鴨記有個radio飛燈(好似仲可以做搖控失打),
$200,轉灣/有牆阻隔都飛到,
但係就冇TTL.
收到..........謝謝
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

發新話題