發新話題

轉會不成...反變雙修

轉會不成...反變雙修

因為 Canon 5D2 自動對焦出錯機會太大,手動對焦又唔方便,等1Ds4又貴,又唔知等到幾時,又唔知得唔得......
原本對Canon以經心淡,一心想好轉會,.....好la...明知到 Nikon 的定焦真係太舊,唔太合自己心水,都去買左部D700...
出去試左兩三次,發現講成像,細節,色水,色差等.....Canon的定焦L鏡真係好強,CMOS 的,細節,色水都十分好....
轉會不成...反變雙修...............唔..............................

附件

17-4-2010 01:07

17-4-2010 01:07

我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

現在.....以買左 Tokina 17mm 3.5 / Nikon 35mm f2 / Sigma 50mm f1.4(呢支我超喜歡,我有一支Canon同一支Nikon) / Nikon 85mm f1.4 / Zeiss 100mm f2

附件

17-4-2010 01:13

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2010 01:13 發表
龍哥大手入埋m4/3,天地人和
M4/3 唔la.....我想試下 Pentax 645D 就真...不過又唔係揾食,又唔洗影海布......都明知4000萬像係冇用架la

唔賣Canon的原因,只係因為 35L 85L 同 135L 三支定焦鏡皇.....但部5D2又信唔過............Canon 啊......你幾時出部7D+5D2比我啊......

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2010 01:23 發表

唔係咁講ar,m4/3支wide好正ar
Nikon 支 14-24 2.8重正啊........不過.....現在影相,出的都只係 1280 ,你要我用 G11 ,我都交到相架.....
現在買野換機,其實唔太影響我拍的人像相.....

最近愛上左兩支鏡.....一支超平,一支超貴.....
一支係 Zeiss 100 f2 一支福仔 28mm f2
一支 Zeiss 唔講幾錢la......只知成像同畫質超正......係我的Nikon人像鏡皇,同Canon 的 85mm 1.2 一樣強勁
第ニ支係 福仔舊鏡 28mm f2 ,由M42改左Canon EF,只係$6xx 雖然色散很強,畫質也不太理想,但影小物件時的散影很美,很自然,
兩支都係手動鏡,兩支都同樣值得我花時間去用心對焦,用心拍照

附件

17-4-2010 01:51

17-4-2010 01:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2010 01:41 發表

唔知個透視感差幾多

龍哥,用14mm影張o黎睇睇
Nikon 支 14-24 未買.....也唔一定會買....支Tokina 17mm 3.5我都用得好開心......
其實只要唔出原大,又有PS之下......我用幾佰蚊同萬幾蚊的鏡影相....都唔會分得出.....
現在買野......大多都只係自己多心...想試呢樣,想試o個樣姐

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2010 02:04 發表

想知下m4/3支7-14, x2之後,同一支原本係14-28的透視差幾遠
支7-14咁貴......ニ手又冇咁值錢....當佢透視一樣...我都用Nikon la.....
講開又講,部金色GH1,比公主當左DC同DV用囉......

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2010 02:28 發表

7-14唔算貴la,又唔過10k,最過癮的都係透視感好強,我諗影人可以扯到好正的空間感出o黎
呢張已經係用 Canon 16-35mm 的 16mm影的,個天生變形以經好難處理la..14mm??...
唔用過唔知有幾難處理..反正用廣角鏡影人,真的有點難,........
如只講畫質,M4/3同FF比.....真係一個天,一個地...所以,M4/3 的7-14mm,我一定唔會去買la

直度影左呢D

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2010 03:21 發表

呢張,橫度右移少少攞曬條梯

o個張個位,線條角度都得,但攞直同左偏一d
你又有冇試過16mm的變形??直度右移少少攞曬條梯,Model的面形你古會變成點??還有.....你有冇留意條梯的構圖帶左你的視覺去左邊到??重有用色方面呢??Model着咩色衫??條梯咩色??我拍的時侯係有好多想法加左落去,你又見到幾多呢??本來我唔想講的.....但你講的,是不可能的

你有冇留意Madel的手部變形?/如用你的講法,把Model放左邊,咁Model的面部以給變成邊大邊細,我原本想要的旋轉視覺也沒有了

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2010 04:12 發表
唔係要掟個model去左去右,只係要model個樣o係中心點稍為偏過少少,攞個位就夠
用得wide去創作,就係要佢個變形,透視同空間感,要唔變形的,就要改用無咁wide的焦段
可能我才疏學淺,有冇莊家師兄拍的照片可指點下小弟 ??

引用:
原帖由 134a 於 23-4-2010 12:20 發表
N記新lens 24mm f1.4 評價唔錯喎,龍兄諗諗佢啦
我都有諗過架.....我自已本身都鐘意用y鏡影人

發新話題