發新話題

想加入番影友的大家庭

想加入番影友的大家庭

08年係小弟多事的一年......1月頭同你地的舊吹水版主結左婚........6月頭就買左樓.......
真係人生最花錢D野一次過做哂..(好彩重未有BB姐)
唔講大家可能唔知,小弟十幾年前其實都係一名影友,個時都重係底片機的年代,小弟都係用 EOS 5
的呢!o個時影友咪好興係九龍同香港公園幫D妹妹仔影相,19歲的我當年都有份影左兩年架....
同時因為太鐘意影相,就去左做黑房哂相,一做就做左三年,..........
但眼見哂相同相機開始數碼化,黑房的生存空間有限.......便冇再做黑房了
之後去左做冷氣學師,當時因為人工太底,D機連鏡就慢慢賣哂la..同時都冇再玩單鏡反光機了!
到左08年的今日,小弟以由學師做到有自己的公司,揾錢能力多左,又想開始玩番呢D玩意了

最近睇番哂D相機書....想一次過買番哂D兵器.........以下係想買的,請比下意見
1.Canon EF 16-35mm F2.8 L USM $9680
2.Canon EF 28-70mm F2.8 L USM $9080
3.Canon EF 70-200mm F2.8 L IS USM / Canon EF 70-200mm F4 L IS USM
(以上只會買一支,2.8要$13400左右,F4就$8150,如果買F4就有多5千蚊買機身,
但又想要番2.8的大光圈.........但係F4又輕D同機動性好D,同時又有想過買冇IS的,
個價份別係 8400 同5300...平左出黎D錢又可買部再靚D的機身...唔知點好la)
4.Canon EF 15mmF2.8 Fisheye $5880
5.Canon TS-E 45mm F2.8 移軸鏡
6.Canon EF 100-400mm F4.5-5.6 L IS USM $11200

機身就未定買咩............
有想過EOS 1D Mark III $29750.........但又太貴,變左可能要買小一兩支鏡
又想過EOS 5D $13200.........平好多,但05年出到以家,好多新科技佢又冇,同時又太多人話會出 5D Mark II.......都唔知買唔買好........

唔........先多謝 Elf 先....家下可變成
Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM 同呢支 EF 17-40 4F L USM 二選一(睇下買咩機身la)
Canon EF 28-70mm F2.8 L USM 呢支個價都接受到,加上室內用多,要2.8f
Canon EF 70-200mm F2.8 L IS USM 同 Canon EF 70-200mm F4 L IS USM 又係二選一
有錢多的話 2.8 真係會形D,但重量同機動性都好重要.........最重要係錢的分別
Canon EF 15mmF2.8 Fisheye 呢支買佢只係因為Fisheye太好玩la...
我係太想用Fisheye所以先買全片幅相機的,唔買Canon的話都會買SIGMA的Fisheye..但唔知邊支好
Canon TS-E 45mm F2.8 移軸鏡,同樣係因為好玩,又係為左佢先買全片幅相機
Canon EF 100-400mm F4.5-5.6 L IS USM 會出2代咩?呢支反正唔等用,可以等下先

但機身呢???唔知佢幾時出5D 2代......咁係咪可買1D Mk 3 呢?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 7-9-2008 22:02 發表
1.Canon  EF 17-40 4F L USM
--------如Elf兄所講,這支平好多,但上手用又唔差好遠.

2.Canon EF 28-70mm F2.8 L USM
--------捨得比我都強烈建議這支,筆直有限先至考慮24~105 f/4.

3.Canon EF 70-200mm F2.8  ...
好見意..........謝了!

買左鏡La.........
一支Sigma..18mm f/2.8 Fisheye
一支Canon 70-200mm f/2.8 小白....
但係未買機
用住老爸部40D先.......
等5D MK II 先入貨

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-9-2008 09:53 發表

龍哥哥,可唔可以分享下......支18MM既相呀!!
部40D用唔哂支鏡,影左都唔太滿意

引用:
原帖由 亞龍 於 21-9-2008 09:01 發表
買左鏡La.........
一支Sigma..18mm f/2.8 Fisheye
一支Canon 70-200mm f/2.8 小白....
但係未買機
用住老爸部40D先.......
等5D MK II 先入貨
再同大家報告下先
最近又入手一支Canon  EF 28-70 2.8F L,一支580EX II 燈
連同之前的 70-200 2.8F L IS 及 Sigma..18mm f/2.8 Fisheye.....
以滿足左三份一,但重有支Canon  EF 17-40 4F L USM 未買
同Mk II 未出.............都重係要等下,家下用住朋友的10 D 先

PS:亞高你冇講錯.......支Canon  EF 28-70 2.8F L USM 真係超正,好彩多得你的意見,謝!

今過星期日又可去影打Game相了

附件

5-11-2008 02:23

引用:
原帖由 Elf 於 7-11-2008 01:29 發表
最客觀可以量度的就係resolution. 你睇下canon神鏡200 f/1.8個resolution. 開盡1.8仲勁過你普通prime收光圈
其實支鏡銳利之如,都重要部機的CMOS得,咁張相先利架.......
最近我就十分鐘意50D的CMOS,佢以經做到無缝隙透鏡設計,再加上1510萬像素,咁枝鏡的銳度就真係影得到la.....

引用:
原帖由 癲佬 於 8-11-2008 11:55 發表
大佬龍
作日我終於棄Canon
投入了Sony的Minotla System了
若果唔係Minotla....真係鬼買Sony囉.....
可能我唔太認識Sony D野..........但我真係唔多信Sony
唔知你作為用家又點睇呢?有冇小小覺得中左焦?

引用:
原帖由 癲佬 於 9-11-2008 11:22 發表

ISO400都OK, 一上ISO800真係死得人
好彩我一般情況下唔會用到ISO800或以上
我諗Sony係DSLR中, Noise Control最差的一隻品牌
canon ISO 3200 都好過 Sony 的 ISO 800..................

引用:
原帖由 m4devastator 於 9-11-2008 21:07 發表

Canon強項一向都係高ISO,低雜訊
低雜訊係一樣好好用的功能........晚間由其重要!

引用:
原帖由 savio 於 9-11-2008 22:56 發表

呢支歌仔一早已經唔係由「雞能」唱喇
你看看「泥沆」嘅D3同700...
呢樣我同意..................但高ISO 都只係兩大廠勁D.....

發新話題