發新話題

[新聞] Nikon 公佈 D300s, D3000, 小黑六, 18-200二代

又出新機新鏡??不過唔關我事.....我路過的
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 101653 於 30-7-2009 14:26 發表
點解支小黑6有3個環GA?
你講開又覺...到底最前的有咩用呢?

51 點高密度自動對焦系統

D300S 的 Multi-CAM3500DX 自動對焦感應器模組可以提供自動對焦超寬覆蓋。通過畫面上緊密排列的 51 個自動對焦點,可以準確地拍攝主體,甚至是無法預測移動方向的主體。此外,D300S 配上任何一款光圈在 f/5.6 或以上的尼克爾自動對焦鏡頭均可利用畫面中間 15 個十字型感應器,提供強大的偵測性能。還可以選擇用 11 個對焦點進行拍攝。

根據拍攝主體的實際情況,51 個自動對焦點可選擇多種對焦區域模式。單點自動對焦模式下可以選擇一個自動對焦點,動態區域自動對焦模式下可以選擇 9 個、21 個或者 51 個自動對焦點。3D 追蹤模式可以自動調節對焦點,跟蹤主體的移動。自動區域自動對焦模式善於對焦人像,用所有51個點自動偵測並對皮膚膚色進行優化。

小........Canon幾時先生性啊!!!!!!!!!.....我部5DII 同50D 都重係九個對焦點......50D的九個對焦點分得較開都由佢la...部5D II九點重要係哂中間..叫人點用啊..............
講完對焦講測光.......人地N記大部份機的測光同對焦點係連動架........C記???   有.....用一仔囉..........Canon啊Canon....你幾時先大個仔,幾時先生性阿

引用:
原帖由 101653 於 5-8-2009 01:40 發表

我反而覺得正中央點先係最重要
我自己9成相都係中央點半按然後移部相機

但如果少對焦點黎講
例如9-11點
集中係中間我覺得好過分散
即5D#2咁
但好似D700咁
果51點集中哂係中間又真係OK慘
你都有睇過我貼的相,...大光圈時如果先對焦後構圖......咁走焦機會好大架

引用:
原帖由 m4devastator 於 5-8-2009 01:06 發表

其實我都有用過5D/5DII,佢個對焦系統係一樣既
網上既有好多用家訴過苦, 話個九個對焦點堆哂係正中間,只係佔viewfinder正中好少位置
一旦主體偏黎VF正中, 就不在任何對焦點之上,
所以好難用

龍兄咁你又 ...
九點都有用,有時主體偏黎全部對焦點時,只好先用最近的對焦點對好焦,再構圖...........但呢個問題就黎可以處理了.......因為不久後我會買部1Ds III

引用:
原帖由 路比 於 5-8-2009 09:58 發表

我覺得如果入1仔,1d好過1ds
不過x1.3
我都覺得係.....但用開5D2的FF ...又唔想用番x1.3的..所以都要接受囉!

引用:
原帖由 m4devastator 於 5-8-2009 19:01 發表

你真識做

呢個消息會令你...
http://www.canon.com.hk/Download ... 366&file_type=4
我個FD上兩個星期先入左部1d 3........心痛死佢囉
我自己睇到減價都有D驚..以Canon的作風..驚佢好快會有新 1D 發報

引用:
原帖由 westdog 於 5-8-2009 19:38 發表

睇來1D4就來發報了~~
"1,510 萬像素APS-H 尺寸CMOS 影像感應器,DUAL DIGIC IV"~假想中~~~
係囉!!係囉!!......話哂1Ds3 係07年出的...下年年頭/年中出1D4都唔奇..........
今次真係15/16囉

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-8-2009 21:11 發表
http://www.youtube.com/watch?v=if0ZFtkmdyE
嘩~好吸引wo~咁我係唔係要買~?
你話架單車???

發新話題