發新話題

08-會考 高考 生集結處+啦啦隊打氣區

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 24-2-2008 21:31 發表
考完之後...........................................要諗入唔到U可以讀d咩...
入左先諗la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 24-2-2008 21:51 發表
入左就唔洗諗啦...
睇錯左

入唔到的讀ive hd lor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-2-2008 21:54 發表
わし, AL 文科, 港島東

入唔到U就死了....
人點都會死ga la,入唔到u唔洗咁早死的

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 24-2-2008 22:04 發表

聽人講CW ive 教Chem那位老師好得人驚.....
我之前讀jewel design所以唔知;b84

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 24-2-2008 22:52 發表
你讀完4年?
我想問其實讀完IVE又可以做/讀咩?
佢話就話上到大學, 又話大把人請. 係真唔係?...
唔係,我都係讀一年制的課程,但係係可以上到大學,如果無記錯,同珠寶有關的課程poly 係有得讀,至於大把人請呢......有d 公司會在ive 度請人,但視乎你o個科同o個行o個時多唔好景

引用:
原帖由 RYODLi 於 24-2-2008 23:03 發表

我都未溫過書…下個禮拜仲要考mock添
mock先係最唔需要溫,因為無料咁入去考mock 先知自己最唔熟邊瓣

引用:
原帖由 RYODLi 於 24-2-2008 23:15 發表

師兄一言驚醒夢中人
係ar,大條道理咁去玩

不過呢樣係真,因為個腦空的咁入去考,最可以睇到自己平時上堂吸收到d 咩,最記得d 咩

引用:
原帖由 zeta 於 24-2-2008 23:24 發表

我對呢點有所保留
因為你應該響mock之前就要知自己邊d唔掂, 再加以補救
mock之後先知邊度唔掂, 係準備不足嘅表現
乜都唔溫去考mock,可以知道自己weak pt 在邊,因為個腦乜都無,得d 自己最記得的野,o個d 先係最有用,之前我試過以為自己al geog最叻在天氣,但係到考試的時候記得的反而唔係天氣,在緊張的時候先知自己邊d 係記得,邊d 係唔記得

mock 比你考得好唔代表d 咩,重點係考o個下你記得d咩

引用:
原帖由 zeta 於 24-2-2008 23:42 發表

對我其實係有架....年終獎學金

睇黎我同你situation唔一樣
我係平常心去考, 淨係oral先知驚
因為pen exam點出都不外乎果幾味, 但係oral會點發展你預測唔到
我唔知,我淨係知,平日功底好的,mock 真係唔洗溫,反而用mock好好了解下自己在緊張的時候,weak pt 在邊,係唔錯

其實oral ,有事順下人地d pt,甚至借人地d pt,加自己野,係更加好,睇你平日諗幾多野,觸覺有幾強

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-2-2008 00:29 發表

莊家是工作中吧?
半工讀,在社會大學進修緊行為心理學

引用:
原帖由 ACYY 於 25-2-2008 00:53 發表

呢科深呀!

另外想問問呢個:

http://www.vtc.edu.hk/admission/ ... l&course_id=186

既出路同認受性大嗎?
基本上都係hd 的野,認受性都ok,不過你打算走設計or 管理先??

引用:
原帖由 mswong 於 25-2-2008 00:53 發表
60s會考怪事多有d請槍...................有d換卷,在軍部某部門有人從未曾考過!但有會考証書.............仲5科有A,有B添???
做出o黎的

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-2-2008 01:00 發表

基本上都係hd 的野,認受性都ok,不過你打算走設計or 管理先??
補充多一樣野,其實珠寶呢行,愈來愈難做,行頭本身窄,金價高,石價又升,加上美國次按,同o黎緊中國經濟有機會放緩.....

不過,如果你打算入珠寶的,你可以的就走sale o個邊會好d,可以走多d 地方,有時間的讀個日文,韓文,在d 細公司可能得你一個識的你就有so,我有個女同學就係咁,佢在課程差唔多埋尾見工的時候,剛剛就係6月show,未完課程就請左佢,佢早一排都有飛日本show,hk show 又有佢,o黎緊下個月好似又飛新加坡,

趁而家有時間的搵多d 野讀左先,lwl 有d 係夜校課可以報下先,上堂的都係d 行內人士,早d 認識同建立network,珠寶呢行要過塘的係靠呢樣野,或者可以報下其他興趣野(到你做野的時候可能隨時用得著)

p.s. 讀hd 就自己搵工,一年制的就ive 幫手介紹

引用:
原帖由 louisli 於 25-2-2008 10:45 發表

莊家有無讀埋寶石鑑證?
我覺得都有幫助喎
3皮幾野一個gia,另外重有一個係fda的又要幾皮野呢

而且而家長駐大陸有錢讀都無時間la

引用:
原帖由 zeta 於 25-2-2008 22:01 發表

入中六對我一d難度都冇
Who cares, 反正我係bio group嘅人
英數phy chem bio 座b望a
係中文 a math同cit難搞d者....
讀左咁多年書只有a math一科打得沉我....
理科要過14分唔係一件難事

發新話題