59 1234
發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

三皮好夠la,我40d, 50 f1.4 ,580exII ,官價計都係萬五多少少

腳架睇中左支單腳890
袋,我有一個可以載notebook又可以載相機的460左右
卡600內ko

你入5d 新機萬四左右,小小白is 二手好似係6000左右,其他都好充足你入其他野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-5-2008 23:54 發表

如果24-70 + 小小白 is.....係咪唔夠!?
我又唔知 24-105 岩唔岩我用...
17-40 又好似好爽...
睇你可以接受咩機,如果你落一級入部40d 的,x1.6的,鏡17-40,小小白is+50 f1.8 三支,我諗都重夠入falsh同袋,卡
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:03 發表

呢個世界真係殘酷.....

就係咁囉...要買哂就要降部機既級數....
由 15000 + 5200 + 9xxx + 8xxx
變 7xxx + 5200 + 9xxx + 8xxx

鏡就可以買哂...但係...........................啊!!!
都唔係的,阿青話鏡其實重要過機,因為機,三年出兩代,但係一支好的鏡5-10先出一代,儲一支好的鏡好過一部好的機

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:03 發表

呢個世界真係殘酷.....

就係咁囉...要買哂就要降部機既級數....
由 15000 + 5200 + 9xxx + 8xxx
變 7xxx + 5200 + 9xxx + 8xxx

鏡就可以買哂...但係...........................啊!!!
其實,d 鏡x1.6之後17-40變左27-64,50變80,睇你點諗,雖然差少少但都可以當係18-55,同85先

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 00:29 發表

絕對係!!
40/MK-III的質數/一定係MK-III好,
但唔代表40差,這是第一點.
第二點,相片的效果,主要係支鏡的光圈/透視/前後景壓縮比例做成,
多支鏡,多幾個透視效果,自然可以影多幾款相.
只係我個fd 話機的功能,像數,抗noise的技術一代好過一代,機遲一代好過早一代,當然唔代表舊一代影出o黎的差,只係機能上少d野玩

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:52 發表
我最怕我買左好器材影垃圾相呀!!!
呢d 野可以後補底,但係連入門的利器都未有,好難開始練功

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 00:46 發表
等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,
到時我換左放我部5d比你!

仲有其實唔洗樣樣買新,可以入2手鏡,如果上一手keep得好,一枝鏡用10-30年都得!
但閃燈就最好買新,始鐘閃燈係有life
有塵的5d

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:48 發表

我想最常用果支有大光圈....

至於三元呀...........慢慢啦
大光圈的諗d 50 f1.4,85 1.8

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:05 發表

都係果句..........."冇分期呀二手!!"
賣sedfood

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:02 發表

比部D3你都有塵嫁喇!
有無see肥花 5D vs D3個comparision??夜景個張,部d3多塵到!
5d 2年前的機就話無除塵je,d3都竟然無,係因為ccd大左nikon/佢的代工搞唔到??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:18 發表
其實....講左三版都係講緊鏡.....

而家都係.........
5D vs 40D
24-70L vs 24-105L vs 其他
小小白IS vs 小白 (呢個唔急)
如果你室內的我會suggest 有支50 1.4 or85 1.8因為室內的一般你唔係同攝物差好遠距離(去演講會就另計)一支定焦的影人

一支17-40影團體,70-200係戶外咁都ok,不過d range就cover唔曬

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:26 發表

上次係個會議室...(即係外交會議式果d,一班人一邊),影完就發覺身上支定無冇用...
改唔到range,你又行唔到埋去,反應又慢...
表達得唔好50同85係影個人相/捕捉一d 個人神情

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:26 發表

緊係啦...我都冇掂過相機...
我又唔識影相...
你要睇多d書先(我都係無乜點掂都係睇書知)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:30 發表

....其實50同85真係好近......唔夠大頭...
但係唔係x1.6之後會好d???

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:32 發表

CB比我個網我仲未睇哂
咩網??

59 1234
發新話題