39 123
發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 savage 於 11-8-2008 20:24 發表
又要人比錢, 又咁多要求
咁x叻,自己比錢買啦

你老豆對你算好啦, 仲投訴!!!!
X2
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:45 發表
nikon.. 好似大件夾抵食, 但係佢依家先出d700去頂5d個市 (大佬canon 2年半前已經出中階FF啦.. 依家先頂遲唔遲D)
加上個個都等photokina到.. 個個望Nikon出 d90, d3x, Canon出5d2, 50D, Sony出A900, 點解唔等多1個月 ...
等多一個月出的都係發表佢會出的新聞je,到d 機出,都要等三兩個月la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:55 發表
再講.. 用sony.. 根本係個笑話
sony個碌 minolta心sony皮的小白 萬5蚊都好似唔多見街...
ATM兄好似有碌
24-70... 好似掛zeiss名... 留意.. 係 "掛"
唔好講個system同入面D chips, UI同 N/C無得比 ...
有member 已經由s記轉左c記,iso 推到800d noise已經好勁,而且d 色偏青

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 22:56 發表

比我都會買這個plan,$10000樓下齊晒,
加支閃燈我影咩都得,唔會output 8"x10"(相紙質數計)已上,
唔一定需要最利最好的鏡.
x2
有支閃重要過多支有is的鏡

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 23:50 發表

請姦....

講真....佢如果真係買既唔會貴就唔買....
佢唔買既我都吹佢唔脹....咪臨下自己發夢有D咩囉....
比人反口一次就算架啦....佢都反左我N次口啦
你叫我再信多佢一次??....SORRY....冇可能喇....
你想 ...
同佢講要部digiback,30萬

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 00:30 發表

講真....我真係有諗過老豆唔買就自己存錢買....
果陣諗緊sonyA350加支A16影就已經好滿足....
最多都係加支蔡16-80....
其實我要求唔大....一支鏡頭夠我影風景/散景就夠....
機我真係唔想借阿叔既....
我老豆 ...
咁一係係老豆買完之前你將d 架生比左我地lor

好認真一句,你真係咁大決心用sony的入完canon o個d 之後放曬佢入lor

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 00:38 發表

上FF機就緊係CANON啦....正如你上中幅都選哈穌啦....
區域都唔同....
玩入門機仔緊係選SONY架....又唔一定要大光圈....搭支焦距闊D既又可以有埋防震....
A350仲可以有LV玩下....(先唔好講質素,夠我影下散景就 ...
一係玩babylens

但sony d noise 呢..........你諗你la

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 00:44 發表
個討論去左咩方向...
係無方向

事主講講下忽然發現呢個可能只係一場夢,已經變得無方向

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:46 發表
色無得話偏唔偏.. 可能佢自己WB set有問題.. 可以有幾千個可能性, 但人所皆知canon影人nikon影景, 一個陰柔一個剛強
noise我無得講..D3真係做得好好
不過考慮下nikon無小三元, 大三元訂貨要半年.. 自己衡量
色偏係有,canon機比較偏少少紅,所以影人好d,nikon 色比較正確影景好d

sony 偏青,係之前睇過好幾本雜誌影的相(係影人)d面色都係青青地

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:53 發表
咁呀....
1ds3
1d3
16-35II
24-70
70-200/2.8 IS
100-400
135/2
TS-E 24
TS-E 45
TS-E 90

thats about it
反正都係加埋d 800,100 2.8..........

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:57 發表
好似都未見過真係有人用sony碌小白.
但係講到尾.. 一入lightroom,有咩分別?
呢個呢,要有佢的raw 先可以再研究,但以幾本都係咁登的,sony可以直出jpg會有問題

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:02 發表
同感. 引用自某處:

"一個廚師的食物好食, 你唔會去考究佢煮食的工具係咩牌子剷, 咩牌子鍋"
引用番香港新晉攝影師的一句,器材的優劣唔係最重要,腦袋的優劣才是最影響成果

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:10 發表

借人既野始終都係唔好在
"萬一整壞人既點算"
即使可能性低....但係始終有可能....
自己既野自己點用都冇所謂....人地既都唔敢放心用啦....
如果我自己借樣野比人....人地整壞左....自己都唔好受啦....

咁 ...
"色溫冇得較"

你o個部係咩機??有得較日光/瑩光燈o個d 白平衡的,已經係可得較ga la wor

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:16 發表
與我無干
其實要機出jpeg色好好多野煩..
枝鏡coating要唔差得去邊
CMOS無CCD咁好
機內jpeg compression唔好
機內WB 唔好
個mon/printer未calibrate好

不過如果入門市場jpeg直出有問題, 對sony黎講都幾頭 ...
只係見幾本出的相都係偏左,至於係咩問題等sony 自己煩(or 可以向atm反映叫佢向sony 反映 )

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:19 發表

正正就係我想打破DC既限制先想上DSLR....
既然D專業攝影師咁唔歡迎....咁算啦....呢個TOPIC OFF左佢我地唔講喇....
我連影相既資格都冇阿....
你係有用心去做構圖,配色........,你用一部dc仔都可以影到好的相

你無基礎的,比你用部120的你都係影唔到令人驚訝的相

39 123
發新話題