19 12
發新話題

[閃燈問題] 剛買了閃燈.....買唔買柔光罩?

用softbox la

ps高師兄,d softbox幾時用藍色,幾時用橙色??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-11-2008 22:00 發表

係唔係指調色溫的C.T-BLUE/C.T-WARM??
yes,我今日出press 見有d 師兄加左橙色,個場傾向暖色
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 19-11-2008 22:51 發表

dchome科林?
我黎緊要幫學校影畢業禮同埋幫d人影果d袍相..
影畢業典禮...我應該乜都唔加直打啦?係Hall?
影果d 戶外袍相...我又應該點呢?
softbox la

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 20-11-2008 08:43 發表

閃呢D...唔買唔得既
有一支閃,好多時好過有多一支鏡

ATM好似都係用湯碗o個隻

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-11-2008 02:16 發表

我都記得係..不過感覺唔好呀杯麵...Whaletail型好多,好似多好多野玩...
杯麵都要四舊水一個...果日去鴨仔見到..果d祖國版真係買唔落手...
經過左呢2week之後的press,我覺得之前Bobby同我上一week玩120 的時候識的andy講得o岩,一個幾十蚊的softbox就夠

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-11-2008 02:45 發表

我今日用都ok...不過...
有時要反打,同埋睇下有無條件比你under左再推番光,呢2點我估你都知,不過到左實戰的時候係好容易忘記

遲少少我會試下softbox+反光板,睇下到時係點

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-11-2008 03:00 發表

我搞唔掂支閃既加減出力...同機身點set...真係亂咁來的
手動的,好多野你都要set,o係一個兵荒馬亂的時候,倒不如用番ETTL,因為好多時,如果你要set野的就會錯過左好多野,我遇唔少

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:10 發表
你咩牌子燈? canon可以收皮啦
nikon/metz都可以信ETTL/ITTL/A mode
gary fong.... 馬桶(aka whaletail..)係幾好用, 不過真係幾大舊. 杯麵(aka lightsphere)簡單得多. 但係馬桶有多D花樣玩下.
實用... 買 ...
緊係猛la,如果唔係d 扮勁的人,相信用120片幅的都係d商業攝影的人員

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:14 發表
燈同鎗一樣, 一枝唔夠架
最衰你玩canon, 要買ST-E2, 如果唔係已經可以飛燈啦
遲下買多枝.. 2枝燈, 跟住會覺, 唔夠喉, 玩飛燈又要玩 lightstand, clamp, umbrella,
跟住就玩埋metz, nikon燈, ...
我做野的時候都見d師兄係2支燈出press影product甚至影model

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:15 發表
最後反撲歸真, 原來有個好大的自然燈源未好好善用...
如果唔係暗得滯的,應該玩好現場光(兵慌馬亂另計)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-11-2008 18:37 發表

一塊反光版比十支燈好用....(當然睇時候)
得你一個的又揸機又揸/set板邊有咁多閒暇(我以我的情況o黎講)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-11-2008 19:06 發表

你老了~
我地要快,個model行過之後就可能無得影,下一轉又唔係o個件product,打反光板你都要向住佢移動方向打la,3,2個咁行,又要zoom,又要set機影,,又要set板,顧唔到咁多

有人幫就另計(不過有都好情願佢攞多部機一齊影好過)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-11-2008 19:06 發表

所以話睇情況囉... 效果?都係咁上下啦~咪補光囉!
反光板都唔一定補光的,吸光都得,有時間比你搞就好的

19 12
發新話題