發新話題

唔知點揀好.

一個檔案最長12mins(想知的或者可以行開ok/7仔睇下pc媽cat的報導)

除非你可以手動對焦唔係唔好諗5d2
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 bonzonie 於 25-11-2008 13:46 發表

咁5D 真係好似開心d
最衰我未用過Canon機
係咪5D2 用番L 鏡會好D ?
24-70 f/2.8 L 定 24-105 f/4 L

我開始覺得canon 影出o黎的野其實唔係太好
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 101653 於 25-11-2008 15:46 發表

太柔??
其一

引用:
原帖由 亞龍 於 25-11-2008 15:40 發表
因咩咁講呢????
柔左少少同埋佢個對焦唔係好準

當然唔係影唔到好的相,不過出press,同一張野要影多1,2張做保險

用canon做搵食機難d d,一般自用問題唔大

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:21 發表
影video搵食千祈唔好買5d2. 拎自己生路較飛.
5d2做到的bokeh係基本上無DV追到, 但係其他function, 其中最重要包括focusing, metering, extension, etc. 都唔夠DV追.
mov=jpeg, mts=RAW. 你決定. 不過要轉mts的確好 ...
5d2拍片要手動,d90我d編輯研究過,手動對焦,除非有經驗的人,唔係你多數都out focus

而且多少都有d窒格的情況

另外,5d2拍片的檔案是一個最大12分鐘,card的gb數大,可以拍多幾個

不過高師兄講舊電其實好快用完

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-11-2008 22:58 發表

canon 麻煩野要習慣一下&好多方法補救,
不過習慣完/補救完,望一望隔離位個同事/行家.....
之後好自然,疑惑地,問一問"點解唔用Nikon呢...!"
可能因為未有用n記,所以唔知太多

不過n記o係d掣分開曬,我都就唔係咁識搵掣

發新話題