發新話題

Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS???

我自己覺得如果唔係成日用的,入一支300似乎太"ar"" 定",而且要用o個下你搬出搬入都幾係野

好似我而家工作咁,40d+580ex2,a09,a06,10-22,50 1.4有需要出大野的時候就棄a09,攞小白is,加埋部電腦出去連埋個袋都20磅,都幾係野

假設龍哥只係帶16-35,24-70+大白,5d2同一支閃,我諗重會重過我d 架生

用住支 1.4x先
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

除非龍哥你係影d移動的野多,唔係的可能用1.4x手動都夠
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:44 發表

其實上次去打Game我都帶24-70 2.8 + 70-200 2.8 + 10D + 部電腦 再+ 打game D野..............
係咪我太過天生牛命呢?????
我經過左呢排係咁出press之後,我覺得要簡化d野,好似入一支28-105手動鏡/24-105 f4,電腦之後入一部5.6"的u1010hsdpa/u2010hsdpa<=如果出的話

器材奴都要有條件先可以做到

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:18 發表

唔好咁la................其實我都係賣左好多war game野先買到相機同鏡架!!!
平有平玩.......貴有貴玩姐!
如果唔係份工有得用d好鏡的,要齊焦段的都要4k-5k,都未計想入多支閃

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:15 發表
我成日覺得............只要張咭有位........影左先講!!!!!
反正只影唔哂.......影相其實係唔洗錢的,要比的最多係用部腦睇相同相機差電的小小電費
都唔係ga,因為個快門都係有限公司........影得多都係.......

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:28 發表
10D 個快門有+萬張..........幾時先到期???
我部機3個月多少少都近1萬,明日出press,星期日影女,我就好快會用到

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:36 發表

咁我唔洗攞佢黎揾食呀嗎!

你部機壞左or夠期,公司可能比部 1DS III 你用呢!
有都唔用la,又大又重,鬼咁多野可以set

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:54 發表

我都話我器才奴架la..................
我都重好鐘意又大又重又多野set呢!!!
太多野set的,我就

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 03:00 發表
正經. 如果多鏡唔係問題, 不如用prime. 質素同zoom唔洗比.
24 for ultra wide
35 for 透視感
50 for standard
85 for short tele

我出街用35+50.
35呢個係一個幾好用的焦段

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 12:37 發表

35mm係Full-frame係一個令人發愁,冇錢享受的焦段...
都唔係的,入支35 f2都得

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2008 12:45 發表

好在琴日問阿叔囉定支菜35/.4黎玩ja
佢入左sony??

引用:
原帖由 mike-mike 於 3-12-2008 22:12 發表

一長一短時我用[LOW普]的TOPLOAD 75AW(加埋TC就要睇下你個BODY係乜MODEL, 會好緊...).
更多野時, 去行山時我會擺哂落去同牌子的FAST PACK350.
但最近都有個舊相機袋, 分上下兩層亦都放到一長一短一BODY的.
FAST PACK350,呢個好野,我都用緊

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-12-2008 23:40 發表

oic...
街價how much..??
我而家用"單肩斜咩"出街耐好辛苦
我o係腥掣買,7h左右

發新話題