43 123
發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

敗部40d la,重有水貨

如果450同50d 的,50d la,快門反應係好重要
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 22:18 發表

嘩...狠呀!
算得好盡tim
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:57 發表

理論上係over-budget ma~

50D比450D方便既~起碼iso選擇既range大d,連拍快d,好多微調既野都有
個mon重要係92萬像素!

不過如果係專心影相,呢d只係gimmick野~
50d比40d係慢少少ga(唔係講連拍,係佢個快門反應)

同埋要set野的都係睇histogram做野好過睇mon

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 00:04 發表

有d野叫"迫住用"...
都有一句,"迫住學",學左知左重好過迫住用佢

唔知有無web講3色的histogram,學識呢個多少都知偏色問題

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 01:54 發表
咁唔差左俾多D買多個EIZO啦 ...
買左都要cal過先可以用,齋cal都可以玩個幾鐘(平時o係公司都係咁cal d電視)

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 02:33 發表
用佢吧..

公司都有用,但係o係你cal的時候o係30度灰同80度灰cal都玩2個幾字去校色溫o個d,之後對比o個d...........煩到

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:39 發表

計你咁講
我應該買40d 好d
快門反應 對我好緊要
因為呢個係最大o既point 我要轉玩單反xdddddd
不過lens d 野我一d都唔識.......
睇黎有排苦讀 只知今日睇到有枝lens 去到300mm f3.5-5.6
要萬7
對我o黎講因為我有40d,50d上手的感覺係差少少,大約係我single按掣,用40d影1s按4張,50d先1s 3張半左右

唔係好明顯

不過而家有40d賣的主要都係水貨多,平d無保,但有多2k左右買鏡

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:59 發表

我而家睇緊40d 同50d d data
canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
but 50d 只可似6.3張 per sec
其他好多野都冇變.....mon 勁左 象素多左等等
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon ...
50d主要都係o係mon,同pixel同內置的微調多左的功能,食電的就分別應該唔大,輕的,輕o個100幾十個g唔係d咩,你要平少少的body之後入好鏡定係要cut少少鏡的budget要機

1.6kg+機+閃比M700輕少少,不過上手影,9成都好o徒氣力,都未計你跟身可能有的其他鏡

連拍方面其實40同50d唔係差好多,

不過用到高速連拍的40d個快門聲比50d係爽d同快d

一般你唔用高速的50d都可以

引用:
原帖由 高!高!高! 於 3-2-2009 03:16 發表

嚇死人咩~~~~~!!!!

中規中矩,不過zoom到300得f5.6,已小弟經驗,
indoor推到ISO 800都唔係好夠,又唔平,
分兩支見使d.
個人覺得室內的都係有f4穩陣d

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 21:53 發表

我覺得買40D不如買450D...唔係就買50D!
數碼機越新越好(好既定義我難介定),你買部舊少少既40D為果一丁點你冇咩感覺既靈敏度同快門聲,
你由DC上DSLR,個靈敏度都夠嚇死你啦450! 6.5同3張,連拍你又有幾可用?(偷拍3張 ...
你可以試下搵部40d快按同50d快按,50d係"笠"少少,快門係慢左少少,

快門夠靈敏的,你唔會miss左o個一個時刻

你試下用部入門同一部中階40d用single shot,快門同佢save相的速度差距,你可以miss左一個好重要的shot

引用:
原帖由 亞龍 於 3-2-2009 23:42 發表

同意.....40d個自動白平行唔準....50D準好多
加上32萬像的Mon同50D的90萬像Mon完全係兩馬子的事
有得用的,部部機都唔會用佢自動wb,有閃的,長set day light,好d

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 23:51 發表

(拍肩)那麼三皮買1Dmk3好d... 重有錢買多支24-70/24-105

如果50D比40D都唔係咁好,40d又冇幾多好處,點解唔買450D呢?

再講,點解唔買5D呢?
50d pixel大左,但係c記自己的鏡支援唔到佢個aps-c咁高pixel,實際放大100%比同用40d個解像重差左

450d同40d最大的分野,係viewfinder同快門速度,450d 0.87x 40d 0.95x,

快門的,你真係去canon 旗艦度按下,你single shot連按完50d之後用下部450

50d 1s影到3-4張,450影到2張,你慣左快門影完ready比你影下一張的速度夠快的,你就唔會選擇部慢

有新野可能係好,但如果差價咁大的入部40d好過入一部入門450d or貴多2k的50d

5d佢肯入的都可以考慮,不過都係3 fps左右,都係慢

1d3的佢有米入的,我都唔反對,問題係要set野有排搞

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:09 發表

5D對焦好似係快D...(呢個要用既人去証實)
仲有,咩X1.6焦距,只不過係corp左中間一部份,唔好自欺欺人

FF個VF大好多,光好多,睇到既野一樣大
upgrade相機,我唔認為係樂趣...(我會用部唔用得先買新機既人) ...
相對焦距,呢句係絕大的誤導,因為50mm光學特性,根本唔會因為乘左之後變左另一個焦段的光學特性

43 123
發新話題