發新話題

[認真] 慳9千,有咩幫助?

9k 好多下,夠比1個半月租 or 2個月買餸錢

另一個角度睇,基本上低收入的家庭有申請政府資助的,佢地應該唔係好缺d咩

你嫌幫唔到d咩手的,一係好似外國咁交重稅,一係就捐稅,等政府可以做多d 福利
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 26-2-2009 23:15 發表
無人想要依班人, 入到黎香港溝淡晒人口質素, 低教育水平, 低生產力, 入到黎住公屋拎綜緩.
97年至今11年, 每日150人 x 4015 日 = 60萬新移民.
香港回歸前640萬人, 岩岩census 終於過左700萬人.
4個人一個household ...
都係角度問題,理論上,佢地低教育水平本身可以取代原本香港人做開的低技術工作,令佢地轉型,現實上佢地無能力轉型或唔肯轉型的就係另一件事

呢d 新移民點解會出現先??有一堆都係非婚生子女,有一堆係非婚生的阿媽

有d可能係人地的禍,就要成個社會去承擔
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 keane 於 26-2-2009 23:38 發表
人 地 黎 使 錢 消 費, 就 無 任 歡 迎

人 地 黎 需 要 幫 助 就 呢 個 哪 個

香港市民有邊次唔係輸打贏要ga

引用:
原帖由 kimkileo 於 27-2-2009 08:42 發表

你想龍哥派米乍.....咁你搵日game出黎企定定啦.....
一雞過過數

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 01:28 發表
其實依家股價喺低位, 注資入強績金係好既時機

亦有間接托市作用
比人話利益輸送益d fund佬,又對d 低收入人士無幫助

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 02:20 發表

呢個世界係好現實, ....大商家交稅多定小市民交稅多?
無ga wor,你睇下而家d人幾反資本家

香港回歸左之後,市民d諗野反資本主義左幾多,官商合作比人話官商勾結,又話利益輸送

都唔知d 人想點

發新話題