發新話題

set機

canon機的就推爆個銳利度,因為佢太soft,佢粒digi4幾好推高都唔會有問題
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

我就近開始先set下飽和度,我用40d,銳利加盡,飽和+1,其他set 0,影人ok

不過唔同機出的都有出入,所以當係參考算

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ATM 於 14-4-2009 00:18 發表
我乜都唔set,natrual 全set 0,之後係電腦慢慢tune
有時間慢慢執的就係的

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 00:27 發表

想問...如果DPP後制,推盡sharpness, 啲畫質會變得好粗糙

但如果一早係部機入面set sharpness推盡, 會唔會一樣啲畫質會變粗呢?
某同事為c同n做過對比,c記n記用raw影完在ps推,c記推爆都無問題,n記推幾級又後開始有影響,

不過,c記天生比較soft,n記sharp d,不過某同事話set左機就會唔同

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 00:44 發表

邊個先arm?
睇你係o係機set 定係後製時處理

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 00:51 發表

我而家就係發覺後制推盡唔掂, 粗糙到...

所以想問係機set sharpness到盡有冇事?
有好多因素會影響張相,iso係其一,另外你有無同到支鏡最佳成像的光圈又係另一樣野

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 01:08 發表

光圈/ISO 唔會令畫質變粗嗎,所以不論(高ISO果種粗唔同高sharpness果種)

只論sharpness 係機推到盡, 會否影響畫質呢?(我指係畫質變粗呀)
只係睇銳利的,我加同唔加之間相的線條有唔同

會唔會影響畫質的,好難講ga wor,我o係公司影樓影product,打曬燈加左sharpness同唔加分別唔大

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:15 發表

我會用AV較到最大光圈,唔知啱唔啱?
唔一定次次影都要開大個光圈的

我淨係知,夜晚影人支閃set後簾好d (再唔係玩拉爆都幾好)

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:35 發表

請問乜叫做「set後簾好d」?
快門同步

在相機menu去第二個士把拿o個度有個閃光燈控制,入去內置/外置閃光燈功能設家,有前簾/後簾同步

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-4-2009 01:45 發表

其實真係冇咩setting ga wor...
唔夠光就推iso,推大光圈,快d快門...
按需要la,三樣野setting 唔一定要轉的,反而有腳架or有個地方可以安安定定放得到相機,影夜景ok ga la

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:50 發表

上文指閃光燈,是指內置的還是外置?或指兩種?
基本係指外閃(其實亦都有飛燈)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-4-2009 01:54 發表

我指夜市果d平時情況啦~
(24-105 平日一入黑就800 ISO走唔甩..)
40d iso 800在我地出書o黎講係最盡d noise 又唔會好現

發新話題