42 123
發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

引用:
原帖由 zeta 於 27-5-2009 23:41 發表
點諗對班學生用到實彈坦克都係不該....
在當時的中國好似無防暴警察呢樣野,同埋當時中國的橡膠子彈都射得死人(因為中國在防暴研發係唔高)

有關六四,其實有好多野,唔係香港人的角度/西方世界的視點去評論,

當年的北京市民好多都有受過軍訓,以前做野,認識當時其中一個解放軍,

其實解放軍係會將槍同彈分開地點保存,到要用的時候先各自出車送去目的地,當年有軍車係比北京市民笠左d架生,有d解放軍有槍無子彈,有d有子彈無槍

所以當年有一個問題係,除左學生之外,重有一批武裝左的北京市民,當年新聞聽到的槍聲,有解放軍的,又有北京市民的

另外,如果分析一下當年民運學生要求民主,係一個唔切合中國當時,甚至係現在的諗法

唔係話民主唔應該爭取,但西方民主有2個基礎,一是要對同一個資訊要有同共識,二是這一個資訊是正確的

中國現在重有幾多人口活偏僻的地區,而且他們擁有幾多的知識?又有幾多個而家連基本的溫飽都無呢??

如果沒有基本的溫飽,好易比人買票,無知識好易比人誤導,最終出來的是一個怎樣的中國政治??應該比而家差好幾倍

中國民主政治是會出現,但相信唔會係我或者是我下一代的出現

因為社會變革可能要幾十年,甚至是100年
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 23:53 發表
係隔離post都講過..

中國連自己既歷史都黑得不敢面對
N咁多個國家都係隔多幾多個十年或者百幾二百年先話當年政府做錯
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 00:44 發表
雖然我無証據當年民運美國協助....
但係咁多個民運領袖可以逃出中國既情況
咁岩又去左美國.....真係咁容易去到嗎??
唔知之前狄娜版的大國崛起講的係咪真,美國嘈中國的人權的同時,後面就攞著D 中國訂購波音客機的單,中國簽完美國收聲

中間太多利益輸送

引用:
原帖由 queen 於 28-5-2009 01:05 發表

梵蒂岡對+字軍筆嘢, 都係認咗無耐..............

天下烏鴉一樣黑, 美國對殺害印第安人D嘢....認咗錯未?
早一陣子認左,好似重賠左錢比佢地d後代

引用:
原帖由 vincent199 於 28-5-2009 14:49 發表

. 起碼無64....無64, 中國各方面起碼比宜家進步10年
一定的嗎?如果當年學生冇出來,個結果咪一樣.
如果當年政府無清場,個結果咪又係一樣.
只不過有64,政府清場, 64先俾人睇得重,先睇重佢的問題.

有冇64,中 ...
如果無64,中國唔會比國際封鎖同限制,起碼軍備上可以買到歐美d 架生

引用:
原帖由 MS 於 28-5-2009 18:39 發表

講僅六四.........關北愛乜事........
有問題咩??

英軍係咪無做過先??

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:08 發表

佢要行就要殺害百姓
阻住佢行既就視為敵對
果班友仔講道理你唔聽
佢地進一步行動你就壓制
好喇D人死哂又唔認又唔提
更加有D幫大佬lai腳指既狗仔出黎講話當年冇碌死人
阿爺幫乜q香港人ar,泵水落o黎支持香港都廢的,用o個d 錢發展深廣同上海,快d過香港頭,由得香港人死好過

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:08 發表

夠薑E家走黎嘈人地日本改教科書
自己果D衰野就唔認唔提
咩道理?
北愛想獨立就話人地o個d 係恐怖份子,藏獨o個d 就係應該的,中國不應該打壓
咩道理

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:22 發表

證明左大家都唔係講道理囉
但如果唔係係道理呢個立場
呢件事根本冇對與錯
可以收工
本質根本就一x樣,睇下邊個醒d借題發揮得叻je

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 21:54 發表

有奶便是娘?

泵奶水落黎就要乜都撐佢?

泵奶水落黎就要是非不分?
做左咁多年人,有咩係可以分到黑同白ga

壞人為了兩餐做犯法野,好人為了養家又做犯法野,屢見不鮮

要連奶水都無比你攞左個公道又點?個公道可以填飽成屋人的肚?

歷史上n咁多件事,都係d人寫o既je,改少少,一d人變左民族英雄,一d就變左走狗

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:39 發表

只要比飯你食比錢你洗..就算做幾多錯事都可以當睇唔到?

這就是道理?
世界上有幾多人為了生存,唔係做殺人放火,就出賣自己身體,為了有兩餐就係咁,戰場上再殘酷的事都有,政洽上再顛倒是非都有,有幾多可以有道理可言

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:48 發表

多人做..做慣做熟..就無問題
孔孟之說,宗教說教多咁多年,咁多人做,點解世界重係人殺人,命滅命,理想的國道重係咁遙不可及

引用:
原帖由 stoneTS 於 30-5-2009 22:57 發表
就用暴力解决..

跟住唔認..妖言惑眾
同英美一樣

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 23:02 發表

不是理想
只說對錯
佢地講的野,唔係將是非對錯劃左一條清晰的界線?

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 23:21 發表

好多你哋都唔知!

你見過寫上「新義安」「和合桃」支持民運的標語未!?

又見到你成日拉D「道友」,攞住膠袋去勸捐未!?(d錢更係自己袋)

幾十架車唔俾錢衝香港隧道見過未?!,

呢d新 ...
三年零八個月o個時就在走難的路上收過路費
(「胯利友」)

42 123
發新話題