33 123
發新話題

廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

[quote]原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:07 發表
今日有如皇帝即興下江南一樣拎起部d60 kit就收工去左海皮影相,我連今日星期幾都唔知
去都先知仲有幾隻字就激光show,不過無腳架真係唔掂,
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:13 發表

我今日大部份可以既都用欄杆做腳架,但唔係道道都搵到位麻
而且夜境我唔係好掌握點影,所以玩傻左我
iso上800 noise已經一天都係....太低又要慢快門....但又無腳架
擺地都係一個方法,無的都無辦法,攝影的野,有時唔可以強求唔到
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:20 發表

出糧買返支三隻腳玩 ,莊先生有無好介紹,$$500-1500有咩介紹
唔想投入咁大的,鴨記百幾o個d都夠

想入d好d的,一係man記o個d都ok,大陸野個價唔值

個人毒你的話就入支八爪魚

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:29 發表
順便問埋其實波頭同雲台係嘜春春黎架 ,波頭我所知就係一個球狀關節方便機體不同角度啦,咁雲台呢?
係咪可以兩樣並存響一支架上,定係二簡一架?
雲台好似係中間o個轆竹

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 02:34 發表
我今日都升級左枝腳Manfrotto 190XPROB + Gitzo G1178M
我而家考慮緊入碳定係鋁,碳的夠輕,鋁的for我拍dv 搭架夠穩陣

唉又係錢

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:44 發表

我都唸緊同一個問題,我而家影一次相已經好似走難咁...如果鋁架我真係會斷腰
for 做野同玩唔同的,我出d 展,直頭係打仗

因為而家有片拍,所以要用三腳 + 八爪 + 單腳搭個高的三腳for 拍片 (電腦節拍片的media 見到都話呢招ok)

碳夠輕,但係貴同唔穩,鋁for dv仔夠,不過重左少少

引用:
原帖由 loki 於 7-9-2009 15:32 發表

我琴日去左鴨記睇.
唔知100-200蚊個D腳架影日景夠唔夠用呢..會唔會唔穩.
我想買隻腳架去影19號個屯門煙花!
正常用三腳都會o係個架下面吊少少重野

引用:
原帖由 louisli 於 7-9-2009 19:23 發表

吊返個腳架袋響度啦緊係
如果for我做野的兵荒馬亂環境,我會將一隻腳,涉入我d 背包耳仔度

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 19:48 發表

190xprob fans!

不過我開始嫌佢唔夠穩陣,又重....
用緊個三維頭,好鬼好用呀個804RC2...但又開始唔夠負重...
有錢真係上炭腳...
man 記好似今年會有新腳出

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 20:24 發表

我之前電腦展見支055賣五百幾...我果刻真係差d失去理性買左... 明知自己唔會肯搬,但係又好正wor個負重...
o個時其實重有一支新野ga

我對Manfrotto 7302YB M-Y興趣大d

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 23:23 發表

新野?
原來唔係好新.半新

Manfrotto 7302YB M-Y

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 23:44 發表

呢枝得3.5kg負重咋喎,
我之前用過7321,覺得唔掂先買190
我知,不過佢個較位o個part for 我搭架用o岩

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-9-2009 00:39 發表

重要揹出揹入...
一入腳又會小的無k幾,多的就會無近3k

引用:
原帖由 路比 於 8-9-2009 07:32 發表

話晒都成萭幾蚊野放上去,你敢唔敢1K買枝話自己可以負重10kg 既大陸炭腳先
我就唔敢駁啦
大陸腳連三腳我都唔會入,更何況係碳腳

點都係man記,不過問題係入千幾鋁腳,or 2k幾的碳腳

33 123
發新話題