發新話題

有關7D連拍問題

有關7D連拍問題

根據官方的資料指,在較暗的環境下連拍的速度會下降,

但有一個都算係開心大發現的係,雖然在低光的環境之下,fps係會低左,但原來不同人按快門(即使係按死怏門),連拍速度都有唔同,不過用快門線的話,連拍速度就會差不多

成件事都幾搞鬼
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-10-2009 05:42 發表
不同人按快門(即使係按死怏門),連拍速度都有唔同.......下!? Gag來ga?
呢個係o係低光or全黑的環境之下有咁的情況,唔係gag,o係我_ _有好多人證,睇下小xx 會唔會上o黎吹兩句水
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-10-2009 05:59 發表

即係佢一低光個測光就痴哂線隨機地提供曝光值? 定係個測光太sensitive a?
漏左講.呢個係用左m mode 同mf,排除左一d 佢會set光圈快門or對唔到焦的問題

至於點解會出呢個問題,就唔知,但o係同一個setting,不同人揸機,o係同一個全黑環境,但係個連拍都有唔同的,呢件事先係一個謎

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 7-10-2009 07:12 發表
7D有D咁搞野的事
靈異事件

引用:
原帖由 mike-mike 於 7-10-2009 12:06 發表
咁神奇, MF時都會因光暗影響連拍速度?
太陽能相機乎?
我會估同佢處理相片數據有關

重有,無入卡都係咁

引用:
原帖由 小佳佳 於 10-10-2009 08:39 發表
唔好悟人子弟...

雖然的確「不同人拿機按快門有唔同連拍速度」...
但這跟人為因素並沒有直接關系...
而得到實測證實的是跟機身「某部件」設計問題有關...
但聯絡Canon香港官方卻未能就事件作詳細解釋...
現 ...
所以而家都係用靈異事件去形容詳情都係睇書la

發新話題