發新話題

轉會不成...反變雙修

龍哥大手入埋m4/3,天地人和
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 17-4-2010 01:18 發表
M4/3 唔la.....我想試下 Pentax 645D 就真...不過又唔係揾食,又唔洗影海布......都明知4000萬像係冇用架la
唔係咁講ar,m4/3支wide好正ar
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 17-4-2010 01:27 發表

Nikon 支 14-24 2.8重正啊........不過.....現在影相,出的都只係 1280 ,你要我用 G11 ,我都交到相架.....
現在買野換機,其實唔太影響我拍的人像相.....
唔知個透視感差幾多

龍哥,用14mm影張o黎睇睇

引用:
原帖由 亞龍 於 17-4-2010 01:57 發表

Nikon 支 14-24 未買.....也唔一定會買....支Tokina 17mm 3.5我都用得好開心......
其實只要唔出原大,又有PS之下......我用幾佰蚊同萬幾蚊的鏡影相....都唔會分得出.....
現在買野......大多都只係自己多心...想 ...
想知下m4/3支7-14, x2之後,同一支原本係14-28的透視差幾遠

引用:
原帖由 亞龍 於 17-4-2010 02:11 發表

支7-14咁貴......ニ手又冇咁值錢....當佢透視一樣...我都用Nikon la.....
講開又講,部金色GH1,比公主當左DC同DV用囉......
7-14唔算貴la,又唔過10k,最過癮的都係透視感好強,我諗影人可以扯到好正的空間感出o黎

引用:
原帖由 亞龍 於 17-4-2010 02:42 發表

呢張已經係用 Canon 16-35mm 的 16mm影的,個天生變形以經好難處理la..14mm??...
唔用過唔知有幾難處理..反正用廣角鏡影人,真的有點難,........
如只講畫質,M4/3同FF比.....真係一個天,一個地...所以,M4/3 的7- ...
呢張如果有個直度版的,應該會有個更好的效果

引用:
原帖由 亞龍 於 17-4-2010 02:49 發表
直度影左呢D

呢張,橫度右移少少攞曬條梯

o個張個位,線條角度都得,但攞直同左偏一d

唔係要掟個model去左去右,只係要model個樣o係中心點稍為偏過少少,攞個位就夠
用得wide去創作,就係要佢個變形,透視同空間感,要唔變形的,就要改用無咁wide的焦段

引用:
原帖由 亞龍 於 17-4-2010 04:16 發表
可能我才疏學淺,有冇莊家師兄拍的照片可指點下小弟 ??
改個方度

如果係橫度加左右的景就係你o個張相,如果直度加上下個景係就我諗o個個

同樣直度加左上下就係你o個張,加左右景就係我諗o個個

用線同圖案,構圖都玩得好中,轉一轉個度,d線的走法會睇更舒服,第二張用直度個旋轉扶手欄d線太長,似插左入去我個頭度,改用個橫的個欄延伸無咁長
基本上我指的稍為移左移右,個model個樣都唔會移出方度入面個九宮格入面最中間o個格

發新話題