發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:30 發表

....其實50同85真係好近......唔夠大頭...
或者你o個次去影的係人地的會議,你唔方便行近影,但撇除o個次,你之後多唔多會影呢類??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:36 發表

咁都已經100mm(350d)....死未
我又覺得都ok夠,如果要再zoom近的,真係70-300先咩d
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:43 發表

咁又係...交貨用咩機都係交果d........好似解左一個屈結...?
二手350d,之後剩低的入鏡

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 03:14 發表

文字很難說明,所以做個實驗.
留意唔同焦距的前景/後景的大小比例與透視特性的關係!!
17mm前景變大了,
35mm開始已經沒什麼特別,平平整整,(沒什麼效果,所以比較小用)
135mm後景跟前景比例又好似唔同了,
明白這個焦距/透視的關係特性,
就不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多
受教了

但希望師兄可以出多少少例子說明

"不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多"

呢part

引用:
原帖由 louisli 於 1-6-2008 12:36 發表

單腳我咁耐都只係用過一次
仲要係插落部video cam 同人影籃球比賽
我覺得用途唔係好多囉,我果支都係老笠我個fd 的
要我買就覺得唔值啦,反正你三腳都可以只係伸長一支,不過係個look 怪少少
但係單腳輕好多播

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 18:43 發表

睇下影咩啦....冇理由拎支50 1.8加....
自拍用la(有d 單腳又可以拆做三腳)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 19:01 發表

...... 出街又幾方便既....睇下同咩人啦當然...
女同仔有分別??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 19:08 發表

係街自拍....唔會一條友影掛....
但問題係用一個可以單當三腳,同一個三腳有分別??

引用:
原帖由 ATM 於 1-6-2008 19:18 發表

those very eay to break
唔會呱

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-6-2008 20:56 發表

我要最大景深最幼粒粒,收到22/32,iso50.....
快門極長時間

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 22:06 發表

DSLR會爆noise ga ma!?
推高就會有noise,好多都係iso800開始有

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 22:16 發表

唔係呀!!

因為長時間曝光,做成感光原件過熱,因而產生極強大既noise!
呢個係緊局,但另一方面noise的形成係因為感光元上像素從光轉換成電子訊號時,像素之間的電子干擾而形成,但可以從影像處理器的改進而改善

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-6-2008 23:02 發表

"哥倫比亞"/"北面"之外,這個非常好.
呢個都好

http://news.dphotographer.co.uk/?tag=jacket

不過好貴

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 23:32 發表

咁高調....
著一件袋都唔洗"咩" ,而且夠放小白is

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 23:43 發表

我寧願拎個袋....起碼可以放低...
我傾向vest化

發新話題