發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:23 發表

只可較ISO....影D咩....
白平衡係自動的....
搵黎搵去個菜單都係冇....
a-wb都可以影到好的相,當然機能會限制左某d野,但推iso 都可以做到某d野,機做唔到的可以ps,唔好覺得咁好似差,只係用ps做番你想部機做的野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:33 發表

DC仔做唔到我所想像既效果....所以先想上DSLR....
咁我上DSLR你又話咩都唔緊要....用DC影一樣靚....回歸原點....
咁講黎大家都哂氣啦....

又唔係我想搞串個PARTY....
又唔見你係我既角度諗下....專業攝影師 ...
你都可以轉部有手動功能的dc先
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:47 發表

一樣係錢....點解唔上埋DSLR....一定要執著叫我用DC??
錢又唔係我的,你入部digiback都唔關我事tim

我唔係執你要用dc,唔好成日聽到d唔o岩聽的野就鑽牛角尖

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:56 發表

咁點解你又要認為我應該入部有手動功能既dc呢??
這是提問....不是鑽牛角尖
先用左dc做左你想要的野先,因為咁可以確認左你之後會入d 咩的鏡,而且到你再上單反的時候,你可以更加快知道咩的setting做到d咩的野

dc好多野好自動化,但係睇番exif係學習點set野的其中一步,我動漫o個轉都係遊走o係a同m mode咁影,我都係學先處理左正常曝光的相先

所以先用dc學都唔係一件壞事,我個fd 阿青(五一版聚有o黎)佢都係先o係dc o個d 學習左先上單反

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 02:08 發表

咁我又唔係咁睇wor..有得上dslr,就上啦!上到去先操,咪一樣!
到時一來熟技巧,二來熟部機俾到咩你,你點用佢,一舉兩得...
有唔同因為可以有多部機做"士啤"

當然,點去學就自己諗,正如有d人叫我入支可以變焦的,我就入左定焦的,我係按書之說先學習50mm的思考一樣

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:15 發表
哈哈哈其實"偷拍人地個仔" 依家咁樣仲有一種味道... 比起淨係影個細路仔有另一番意義
構圖上俾D空間一個行緊的細路..
可以用呢張講少少構圖tim

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:19 發表
好老實講依D野都係按快門個下憑感覺... 話想帶D咩出黎個種.. 90%係事後孔明, 10%係真係深思熟慮先按下快門個種..
依家仲邊有後者呀.. 數碼年代
當你唔係好緊急影主題,有計劃的都係後者

回復 169# 的帖子

數的唔洗同佢再計,佢要入咩就咩la(總之係入canon,cgf canon人有以借到o黎玩下試下就得 )

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:25 發表
無端端諗起..

無論攝影、書法、寫文章、論經濟,基礎上我是個非常傳統的人。知道自己有千錘百煉的基礎,可以魂遊四方。魂遊之際我不想受到外人影響,不讀他人的論著。但自己知道,無論怎樣魂遊,我還是站在基礎上 ...
當然,張張都咁講構圖同配答的,咁就無意思,不過人都係擺脫唔到既有的限制

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 12-8-2008 05:04 發表

我覺得Adrian兄影d相好靚架, 同佢出去影相真係學到好多野架 , 又有FF機, 我得部D80咋
王子的相似乎o係構圖上見到比較多的係斜線的構圖

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 11:21 發表
我發現一樣野,你地唔使o訓??
點解會成日可以夜收早開咁勁??
因為我地一日訓幾次,幾個鐘幾個鐘咁訓

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 12:06 發表

我都發現咁樣訓會精神d,但好難做到,
我已經0300~1100,都有8個鐘,
但依家仲好似傻吓傻吓咁.....................
我4點訓10點幾起身(如果唔係睇男團體操的應該都係繼續訓)

(你留意一下我地d online時間,我同王子都係長on 的人 )

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 12:08 發表

個個人既生理時鐘唔同,通常係行單/雙數時間的...即係,一個人佢係單數既話,佢訓1/3/5/7個鐘頭就好精神,訓2/4/6/8就會呆下呆下..訓錯就訓幾多都係呆...

可能你係訓單數鐘頭既人呢~
第一次聽

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 18:38 發表
9唔搭8....
問下如果上DSLR既話有咩要注意....點配答好....
得一個用心答緊我....
我唔係要求一定要答我....你地有權唔出聲....

之但係夜精靈師兄....我唔想入APSC入CANON既原因主要係因為佢比其他機冇咁wide. ...
你又要問,你自己plan好左要乜的,問我地又係多x餘,

又要話你老豆迫你用canon ff好唔自願,

同你講用咩器材唔係最重要,只係想你知,影相的方法重要過你d器材

你嫌我地答唔到你的問題可以過主,我地答唔到你

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 00:56 發表
資金le招.......................
佢無需用到

發新話題