發新話題

世界未日科學實驗?

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 00:44 發表

到底咩原因政府會批咁大舊錢俾科學家研究呢?
點解政府同科學家咁肯定實驗會成功呢?
而且個實驗溫度高達1萬億度, 應該只可以做一次,
再者, 就算實驗成功, 咁下一步又會做咩?

政府投資一大舊錢, 落去一個 ...
查實呢,好多時掟咁多錢去做一個研究,成功左有時唔會咁快可以到實際應用

好似而家hhd gb 數不斷提高,就係廿幾年前,物理學家的成果
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 00:44 發表

政府投資一大舊錢, 落去一個唔知會唔會成功, 而且唔知會有咩得益o既科學實驗?
有無政府咁武斷?...
背後一定有d野o既...
你呢句令我諗起天煞--地球反擊戰 一句對白"你唔係相信政府用2萬蚊去買一塊廁所板"
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 01:14 發表

太冒險喇...
政府點會肯批呀....
除非.......佢地預知係一定成功, 而且有成品得益
可能就係時光機初型
科學都係d 科學家撞下撞下得番o黎的,成唔成功就後話la

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 01:23 發表
會唔會係根本已經有時光機,
而這場實現只係做戲, 呃全世界"時光機是人類發明的"
陰謀論咁講,政府收埋左好多科技都無透露,咩toy box o個d 只係冰山一角

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 01:34 發表

咁又有分別喎,
曼哈頓計劃有得益先做, 當時WW2, 美國係參戰國之一,
所以政府先批咁大舊錢去加快研究
而且計劃本身就係為左研究武器, 美國自己收收埋埋撥錢研究唔出奇

但係今次研究目的係咩? 為左睇宇宙大爆 ...
或者另一個角度睇,一個o係地底咁大型的高技術同高科技建設帶動間接的經濟同直接的科研的協同效應,就唔係比一千幾百萬去support 一個實驗室的科研可以做到的

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 01:38 發表

又令我諗起另一個問題,
其實人類生存o向地球已經好多百萬年,
但係現代文明同科技就係三,四百年內激速進步,
會唔會有d唔合理? 會唔會係有第二種生物幫緊人類?

PS: 愈吹愈遠lu
人類有一百萬年的歷史,你認為近5000的努力,人類由青銅時代走到而家 it 時代,你會唔會諗下o係之前咁多個5000年之中,有無出現過比而家更先進的科技??

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 3-9-2008 18:41 發表

而且可能有秘密組織已經做左野, 大家唔知o者,
只要一件預言被人為改變而唔發生或者遲左發生,
之後o既預言都會好似骨牌咁撥亂曬

不過講到尾我都唔係好信...
因為如果我係John, 我係一個軍人,
我都知道如果o向過去做左一d 事,而且影響力咁大,就愈有可能令未來會發生的事改變左
混沌論o黎講可以話係butterfly effect,又或者咁講以前明珠台,講過平衡宇宙,m理論呢d,d 科學家都用左少少哲學的講法話"當你人生的路上有抉擇的時候就已經創造左一個平衡宇宙,意思係一個平衡宇宙的你行抉擇一,另一個平衡宇宙的你行抉擇二"

整番首歌先

=========
愛你

世界末日到了麼 問我終結會如何
海天一色似赤火 烈焰中只得妳我
最美麗亦最赤裸 兩顆心最後消磨
好比火花滿天飛播
愛 無限美 無限妳 無限我 再凝聚似天際的銀河
妳對我這夜尚未承諾 願意麼

*愛妳 我管不了是禍 未想過是為何
能愛著妳苦也未去躲 愛妳 最想得妳附和
像這宇宙諧和 求妳像我不要亂去想 為甚麼*

世界末日到了麼 別理終結會如何
不必想得那麼多 但願這刻不錯過
妳這夜下了禁鎖 但我不怕被蹉跎
真心終可某天衝破
愛 無限次 無限試 無限錯 妳才是我想要的負荷
妳對我這夜尚未承諾 願意麼
Repeat **

唔緊要,我無有工返,大把時間hea 住咁死(如果真係有事的話 )

引用:
原帖由 里安 於 9-9-2008 23:27 發表

我覺得係有電腦發明左先咁姐
都唔只咁少的

引用:
原帖由 於 10-9-2008 00:59 發表

你起過雙飛未 ?

試下4 味未 ?

雙飛乘4 味 = 8味 !
餅爺唔好近阿公咁多la,比佢感染曬

引用:
原帖由 gtoray 於 10-9-2008 02:04 發表

E....又奸我樹 ?
咁你的工作咩ar ma

引用:
原帖由 亞延 於 10-9-2008 15:06 發表
仲有幾個字就知道基督教會唔會俾人滅教
又關事

引用:
原帖由 亞延 於 10-9-2008 21:08 發表
基督既造神論同科學家所講既宇宙爆炸理論係背向發展
今次LHC就係想搵所謂既上帝粒子即係希格斯玻色子
如果搵得到就等如將基督滅教
如果搵唔到就塞著晒千千萬萬相信呢粒野創造世界既科學家
o徙氣la,西方科學理念不斷追源,幾十年前d人以為粒子係最細,之後又有分子,之後又話係原子,又出過d咩咩子,到而家係希格斯玻子,呢次搵到,十幾年之後又多個唔知咩子

信教的人要講的都可以話係神製造呢d 乜乜子

世界係邊個做係咩野做,根本就唔重要

原來呢隻係一隻預言的game(亦可能有人係強行實現game的內容 )

發新話題