發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:21 發表

你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

問題係,車車都冇咩f ...
如果你當時入的機係6fps的,你影function的會開心好多,同埋你會信奉fps夠快係一個王道
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:22 發表

要wide就1022

好一枝wide鏡

不過個人覺得tele 重要過wide

APSC: 112-320mm

你FF鏡要要320mm既焦段?crop?
張張crop...你冇癮都似

但係wide1022一枝搞掂
個光學特性係咁就咁,唔好再比'相對焦距'呃左lor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:30 發表

其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
因為我多數都係去旅行影人.....影動物.....
所以會想要個快d o既......
都係 ...
canon無40d玩,得50d

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:33 發表

我呢啲係影相,唔係講理論

總之影起來上係影到320mm啦
影相有時都要明少少支鏡的光學特性,極端d你用魚眼的,你明左佢個光學,o係FF同aps-c的分別,你先可以好快構圖影你想要的野,唔會錯過左你想的野lor

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:33 發表

快係好,不過日常用冇咩咁大影響je
function都係影一陣,平時最多咪影生活照~
有時間"支支油油"咁影的,3fps係夠的(我都係d急躁的人,所以之前用個fd部入門3fps真係想死)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:42 發表

我想再慢d... 1fps都已經太快...
120 digi back都快過1fps

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:43 發表

我孜有問題啦

FF同aps-c 又係咩黎架
http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:47 發表

http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C
右圖第二行最左的係一張35mm 菲林的原size,aps-c其實係一個比35mm細的size

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:42 發表

我個朋友有40d
去到記得2部幾都set 手動對焦先好連按,唔係你feel唔到(試左40d先試50d你應該會覺d)

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:59 發表
3皮野...
SONY A700都唔錯架!
V4既質數同D300有得比
仲有AF既CZ同AF既RF玩
機身有防震,買鏡唔洗諗有冇IS
但係d noise質數,令到張相好有質感

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:06 發表

SONY再睇多一代先.
我都buy sony的加入,不過佢真係要幾代機之後,先會係皇者lor

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:15 發表

我用緊sony dc ...... 一去到iso 800 d 影多數都唔要睇
iso400 都接受到o既
noise control的就canon係比較好,除左sony一間大同d ge benq d雞牌,其他都係差唔多

講落,高師兄你公司轉左機未??

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 01:23 發表
影相係要捕捉最準確個一刻先按個快門, 唔係按左狂掃先睇下邊張中, 但係好似有人本末倒置
有得'簡'相同無得'簡'相,影相同開槍有好多野都好似,條件理想的,可以好似sniper一槍ko,條件唔理想的一次開2槍,第一槍唔得有第二槍補,兵荒馬亂的用機槍,掃完先望下死幾多個

呢d係做野同當興趣玩的分別

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:42 發表

做野同當興趣玩的分別真係好唔同,
例如影rugby 7,真係冇得睇準影一格,
至多跑到咁上下,shoot十格八格,全部都中,
但可以冇一張係好相,做野唔係話有張相清楚就可以交到貨,
有時壓力都幾難頂~~~
興趣咁玩,人像為例呢次唔得,下一次可以set番同一個佈陣,搵番同一個人去影都得

去到發佈會,就得一次,d人係望你部機的次數可能唔多過3次,唔襯人望的時候影多2張的,得一張重要係炒左的,都唔知點胖d相出稿

(我都好d要的相夠清楚就可以用or交相 )

發新話題