發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

引用:
原帖由 alexl 於 31-5-2009 20:11 發表
64對中國日後發展唔知, 不過64加速左蘇聯、東歐共產政權倒台.   點解蘇聯東歐共產政權可以比人民推翻, 而64起始中國反而唔得???   中國人既各家自掃門前雪....槍打出頭鳥......精人出口笨人出手........奴隸性...... ...
呢個係涉及了人民知識問題,歐洲地區的人民普遍都有受過教育,明白自己的權利係咩

相對在中國,內陸同遍遠地區,教育程度去到邊,睇而家o個d 地區係點,20年前會更加差,更加不會知道咩係自己的權利

奴化的,不只係中國人,港英教育的方式都好奴化,搞到而家d人單邊信奉民主政制係無敵,實制上係西方三權分立、法治和積累了幾百年政治協商的成果,呢d都係用時間去積累,唔係一步登天的事
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 stoneTS 於 31-5-2009 20:22 發表
原來歐美殺人...

祖國都可以殺人..仲要自己人
拉登咪就係CIA訓練出o黎,最終又係捉蟲入

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Paul 於 31-5-2009 20:30 發表

而KGB及中共對非洲各共產游撃隊的大量武器資助也為非洲各小國帶來完不了的內戰
永不完的華爾茲

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 31-5-2009 22:26 發表

http://www.youtube.com/watch?v=yz5c1eDU7G4&feature=related

5:48我睇到坦克快速駛向人民
我睇到d人散得切

引用:
原帖由 keane 於 1-6-2009 01:08 發表

講到尾未又係 統一思想 其中之一既方法,

一黨專政既國家就做的明顯強調d ,

民主國家就做得隱蔽低調d.
民主國家有一個好強的機器叫media

引用:
原帖由 Paul 於 1-6-2009 01:30 發表

你指夜間“裝甲運兵車"抄上天安門果段?
CB講o個段,d人走得切

引用:
原帖由 seals 於 1-6-2009 01:28 發表
港式民主,得啖笑!

你可以大聲鬧 董建華,曾蔭權,財爺,司長及任何一個政府人員!

但你試吓鬧 李柱狗,屠狗,司徒狗 都唔得,就會俾人鬧你無人性,黑心及惡毒!

你有你鬧,我有我鬧,這才是「言論自 ...
呢個就係香港人對於「民主」的唯一認識

引用:
原帖由 seals 於 1-6-2009 01:37 發表
想學「英美」的民主自由!?

民主自由的背後代價有多少你知道嗎?

中國十三億人口可以一人一票選總理可以嗎?

答案是:當然可以!

我可告訴你誰當選!

就是最有錢那一個當選!

中國有三億人口文盲 ...
當年同而家的香港同學運領袖都不明白呢點,而做不切實際的訴求

引用:
原帖由 keane 於 1-6-2009 01:46 發表

中國歷史話俾我知;

當同一時間, 多過一個皇帝, 多過一個 政黨, 政權, 勢力 就勢必 ............. 打 得
睇下而家印度就知,政治亂到暈

引用:
原帖由 seals 於 1-6-2009 01:57 發表

當日民運成功,是禍是福!?真係無人知!
可能死人仲多d添!
軍閥混戰

引用:
原帖由 於 1-6-2009 01:59 發表

可能可以好似法國大革命咁成功呢
以中國幾千年的歷史加上1920年代軍閥混戰,唔見得中國會成功

1900年八國聯軍,經過左100年中國先在世界舞台上企起身,真係唔想中國再有咩亂事

引用:
原帖由 Paul 於 1-6-2009 02:13 發表

有D人見北京有軍車/裝甲車比人燒就話有解放軍在北京城內打"內戰", 我打死都不信,
我覺得學運中有一少部份暴民帶氣油彈攻擊解放軍
都有好多係搶左軍車上d架生,所以不會絕對係手無寸鐵

引用:
原帖由 keane 於 1-6-2009 02:24 發表

但幾千年遺留既思想習性改唔到,

有能力就一定要獨大, 政治係咁, 做生意都係咁.
咁只係歐洲在工業革命前乜都欠缺,引致了佢地一直都要求勢力平衡

引用:
原帖由 Paul 於 1-6-2009 02:30 發表

頭先係TVB見港大有學生說六四解放軍也有傷亡,但場中就有人說傷亡是因為學生要自衛,
直利害  手無寸鐵對AK47還可以自衛殺人
佢地覺得有"軍"字的都一定可以以一敵百,佢一定無睇"黑鷹15小時"

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-6-2009 14:31 發表

呢個就係香港可喜之處....就係人人都講得.....係內地就算有獨立思孝能力都因為各種原因而唔講得.....
在平民o個d唔得,實際上在學術界方面係開始放鬆左

發新話題