發新話題

Canon人,想買鏡,求師兄們的意見

如果24同35我會選有支35好d,呢個係考慮拍攝距離的問題,如果影人 apsc落35 半身在拍攝距離在2m內比24同一個距離影得太多之餘又有變形的好

35落ff 大約半身人加景又fit

24的,hold 住先la

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 18-6-2009 03:31 發表

但係.............支35L上兩個月一早入手左囉,重用的好開心....
24 o個段,影人用唔係太得心應手,35L再研究下點玩佢先la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 18-6-2009 03:06 發表

莊家咪又係聽佢D同事講...佢D同事重要唔係物主,也只係借番黎做測試時用過.....
要比對 1 同 2 代,我想要揾一D真正用家的意見先得
咁d 同事一年經佢地手的機同鏡咁多,要了解不同廠同焦段的特性同比較,唔需要擁有一支鏡先慢慢磨出佢的特性

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-6-2009 03:45 發表
鏡頭...買岩個range就得啦~
解像力呀果d野,用來刺激自己既物慾ga je!
又唔係下下出A3+,又唔係一套野做哂色彩管理,
些微既鏡頭質素差距唔係咁緊要ge!
聞相都唔洗啦~
(個人意見)
都係家家有求

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2009 02:38 發表

我好耐之前都成日上呢個網
我自己玩過既鏡好似真係冇佢講到咁好
同埋佢有D ISO12233 既crop圖
好多時都一張光d一張暗d
好似支24L同24L#2咁
唔知係冇心定特登
搞到睇線時好似光D果張解像力好d咁
其實真係好難 ...
24L II在結構上多2塊鏡片,物理上個光衰一定比24L的多

當然都可以話24L II有用新的鍍層有改善

呢d都係理論野je,先入為主左的,好難話d咩,用落覺得好左有個心安咪算

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2009 14:44 發表

問題係新果代既測試相片光D....舊果代暗Dwo....

BTW
我都係同王子一樣認為
買岩個RANGE就OK了
質素比起上黎真係支支差唔多
測試多數係數字上既野
出到黎實戰就算放大張相都未必睇到個差距
都係理論野je,實際玩完覺得點先係重點

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2009 16:44 發表

奇怪喇
你居然唔係回水版芝姐個post而係回呢個post先?
乜有問題咩

發新話題