發新話題

攝影師的七級分類 ( By Ken Rockwell )

引用:
原帖由 louisli 於 19-11-2009 14:49 發表
好的攝影器材,只係令人比較容易影到靚相
只係方便左影一張相je,靚唔靚呢d好主觀的
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

[quote]原帖由 ethanwch 於 20-11-2009 00:07 發表
都唔知佢地係到影咩,影黎影去咩又係個D做作ge笑容,扮可愛的樣子。最離譜見過有個阿叔
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 19-11-2009 23:36 發表

但我真係比5D2的對焦玩死左好多次了 ,所以我開始覺得兵器真係好重要
器材的缺點就要用你的技術補救的,太信件野的有時真係好奶野,我用部即影即有都奶左好多

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 13:43 發表

姐係部相機測光唔啱就改用測光表,對焦唔啱及走焦同自動跳焦就改用手動,ISO唔得就落腳架???咁D人買1D及D3黎做咩??

器材的缺點就要用你的技術補救呢句我唔同意囉.......
用o黎show比d 客睇lor

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 14:01 發表

唔知邊個之前又話部40D唔夠用,部7D出左,點好點好......又話因功作需要要換機...........家下我話部5D2唔夠用,你又同我講~器材的缺點就要用你的技術補救~
會唔會有D前言不對後語...........
40D係佢個連拍速度唔夠7D快,靠佢搵食同用佢做娛樂係兩樣野,況且7D個連拍咁唔穩定,已經放棄左入佢

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 15:17 發表
好彩........你都講中一句......~~為方便~~
部機得,你要手動時有手動,要自動時要自動....但部機唔得.......
不如你去問下打雀o個D師兄,叫佢唔好用數碼自動單反,比部30年的相機佢用,睇下佢有咩同你講.. ...
去請教30年前用呢d相機的人,點用點影

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 16:23 發表

咁你又可以請教30年前到現在重有影體育活動,生態o個D...現在用咩機??
用數碼機只係配合而家的需要(出版,傳輸同比客)

有d 師兄一落場睇現場環境,光圈快門iso k數set到準一準,呢d係經驗同技術,佢地用DC都可以影到好野,因為佢地的經驗同技術知道點去遷,平衡環境同器材之間的使用

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:18 發表
睇完「思考的盲點」呢本書之後,我識得點樣形容你地分別講緊既野。

首先,topic文章既重點係講緊「人」,唔同既人,用唔同既心態去影相。

跟住落黎,師兄們講講下變左唔係講「人」,而係講「機」。

咁既情況 ...
平衡線

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:37 發表

NO NO NO
唔係咁樣,根本係講緊相似但唔相同既野

好似係類似「交談投射」既思維盲區,你有你講你想講既野,佢有佢舒發佢想舒發既野。
講既內容好似一樣,好似大家真係溝通緊咁,但係基本上都係各自響度自說自 ...
大家都唔會交錯,一邊係人玩機,一邊係機玩人

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:57 發表

你圍住「機幾勁都好,人唔勁咩都唔使講」呢個point講之嘛。

龍哥就圍住「人幾勁都好,機唔夠勁就事倍功半」

講緊類似既野,但係根本係兩個topic黎。

你睇下係唔係?
點只咁少

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 21-11-2009 10:27 發表

認真你就輸鳥

其實我開始覺得影相就好似渣車咁, 越來越多自動波出現, 點解?方便麻, 你有幾可見D女渣棍仔(唔好諗多~)? 因為唔掂嘛

但到落場計, 我相信都係棍波多, 真正技術發揮
Hugo都係為左調停je

發新話題