發新話題

內衣少女

引用:
原帖由 亞龍 於 6-4-2010 01:54 發表

不過原來內衣很難影得好,.點影都好像太色情..................

同另一d 道具去化淡,可以影佢穿內衣去化妝,睇書之類之類,或者當影fashion處理
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 queen 於 6-4-2010 23:36 發表
遲D.....我仲大考驗....係要影nude唔海水......
你的心態係點,都反映o係張相,你唔咁諗的d相自然唔會咁
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 queen 於 7-4-2010 00:40 發表

呢樣真係要考吓自己.......我哋呢D百佳, 睇得太多日本嘅參考書........好多post/構圖入晒腦....呢次就係要睇吓自己得唔得.....
乜野得定唔得先(明玩野mode)

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 01:43 發表

有考慮過join人地d影model團唔影jai睇人地點影點準備希望可以從中偷師 , 小弟都有試過找朋友既朋友來試影, 不過都唔係好滿意, 成日係d雜誌 (digi哥d...)見到d人影到d女咁靚 , 真係好希望有日可以有返幾成功力就好 ...
雜誌影相的師兄多數都係讀過攝影,公司/自己有足夠的架生,
有時攝影環境差,張相爭d,佢地都有強大的art team團隊support,
有前期又有後製,先令d model上鏡靚過真人

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 01:57 發表

你話呢....
god know

引用:
原帖由 queen 於 7-4-2010 22:45 發表

每個女仔最靚嗰面都唔同.....唔一定少布先好嘅....
你get錯meaning鳥

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 02:10 發表

你講4月25日哥團?

所以咪話想試下睇下D專業既 或者D 業餘高手點影相點準備來識多D野囉, 我知道自己係新手同專家比真係自己囉來笨, 不過各人都有夢想同目標既~ (真係遠)

P.S.: 考慮緊 ...
真正的高手講的說話可以好殘酷,因為真正的攝影太可怕,淨係聽某師兄講個理論都要有好大悟性,要實踐重更加

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 02:22 發表

理論.....咪又係光圈快門同點放燈.......

個人認為比起呢D.....構圖同準確嘅時間捕捉更重要.....
光圈快門o個d 已經係最後o個步

由我聽某師兄開始講攝影的野,已經有一大堆詞彙

3.14(圓周率)
2的開方根
平方反比定律
光軸
空間軸
對色論
曝光比例
色溫比例
二迴三迴反射
物件吸收反射顏色轉變
不同鏡頭使用距離範圍
製造光源
頻譜反應
加減法

單係要拆番每一件工具製造原因去正確使用,同要搞清個效果同副作用,已經聽同答錯錯到暈 (當然因為個師兄係做商業攝影出身,務求穩定同可以重做一次)

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 08:51 發表

3.14(圓周率)
2的開方根
平方反比定律
But.....what is the relationship between..3.1416, 1.414 and photo taking???
3.14係計算入光量,因為同一個光圈在唔同鏡度直徑都係唔同
2的開方根其實就係1.4xxx 呢個係光圈值的由來
平方反比定律同光衰減有關

因為攝影其實係一門數學,理解佢要用物理學(光),實踐就用化學(對物料處理)
人像攝影重要加埋心理學

某師兄係可以實踐上述的野

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2010 22:37 發表

個係....真係每次影一張相前都要計咁多嘢......悶死人咩......
經驗可以減少好多運算
有師兄識佢的時候佢重係做廣告,菲林時代佢真係揸計數機同測光錶去睇位
佢都有講過攝影,係好悶的野,因為係不斷重複唔同佈陣,唔會有新野
基本上係得fine art先會唔跟攝影理論

發新話題