發新話題

裂象問題

裂像係對焦系統,應該對測光無影響
http://www.focusingscreen.com/test.htm
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 車厘子 於 20-4-2010 04:34 發表
接光圈較大的鏡頭比較不會過暗(建議F1.0~4.0之間)
=.= 我成日開到f11似上.......
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b9201216
呢個話有影響
個測光o係五菱鏡個位,唔同的對焦屏的影響有,但未必太高,我明日問下人先
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

問左人,係有影響,因為個對焦屏同磨砂的唔同,會出現折射,可以對測光有好大影響,但數碼年代情況唔急的,基本都可以影左再睇一睇先,另外其實眼對焦個系統影完,其實可能都會唔準

引用:
原帖由 車厘子 於 20-4-2010 18:00 發表
影完唔準...咁大件事=.=
駁唔駁好=.=1516中!
唔貴的可以試下,而且問題係你要的精準到幾多,反正用數碼單反都可以睇到d相

引用:
原帖由 101653 於 20-4-2010 21:07 發表

唔多個3支手動鏡用黎把鬼
不過真係唔會話對測光影響好大
係有D囉
行焦距離短的話,作用都唔大

引用:
原帖由 車厘子 於 21-4-2010 01:25 發表

因為我brother 玩手動機
有時都會問我借機嘛
ok 用得過更係叫佢同我換埋啦 (反正我都會問佢借鏡)
我覺得唔貴的入下又無妨,反正影完都可以睇得返張相得唔得

引用:
原帖由 101653 於 21-4-2010 21:12 發表

又唔係既
短有短好
快丫ma
行焦短,移少少都........

引用:
原帖由 101653 於 22-4-2010 02:47 發表

以前玩菲林機都係咁架啦
out少少唔覺眼既
我玩阿叔D手動鏡拍得上支小小白自動對焦

以前張相放大極有個譜,而家d機放大成張海報咁,特別d人會聞相

你阿叔影左咁多年,點都會快的

引用:
原帖由 101653 於 22-4-2010 03:04 發表

我係話我用

如果支鏡揸係佢手佢果D直情係神技
E家果D乜叉野USM可以收皮死埋一二角
o個時你阿叔o個部係唔係裂像(太耐LA,唔記得左)

話時話,你阿叔最終有無轉陣營?

發新話題