發新話題

包機撤僑又一次証明香港政府不如澳門

飛機走唔到咪去越南,玩幾日o係越南飛,香港人d 靈活變通去曬邊??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

d visa申請o黎做乜ga
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

重有d master card呢

引用:
原帖由 MAOMAO 於 1-12-2008 19:33 發表
若果香港政府發現,港人人身安全受到威脅,只係束手輕嘆,仲要黎做物.仲駛物交咁多稅!
香港d 稅多到真係呢.......

香港政府都唔似樣,洗鬼理泰軍批唔批d包機降落軍用機場ar,包10架8架飛去,唔批就由得佢地比人射低咪算數

引用:
原帖由 seals 於 1-12-2008 19:35 發表
香港政府進退失據!
本來泰國嗰邊咁亂,
都仲要去玩d香港人真係唔低幫!
...................但始終係香港人.......
..................................幫得就幫啦!
呢次係泰國醒,由得班茂李佔領機場,等d 國際壓力比d反對派

有電視唔代表一定會報泰國單野

引用:
原帖由 於 3-12-2008 12:00 發表

但我相信有旅客滯留既國家..當地既電視台都會報導下掛....
如果D高官放哂假..老奉唔做野..咁全香港咪可以跟佢地休息
都唔一定ga,因為佢地唔係好似香港咁得o個幾個台睇,數埋都3,5,幾十個台,重有d地方電視台,一般而言d人都睇地方台多少少,而地方台的新聞都傾向番當地新聞多(睇下香港無記新聞,愈來愈似d地方台)

如果d高官放假,你都可以一齊放,不過你老闆比唔比你放je

引用:
原帖由 於 3-12-2008 12:29 發表

泰國點都算係香港人旅遊熱點

一個有政治觸覺既人點都會發現有問題

保安局長放假 , 仲有個常秘嘛

老細放假就唔駛做 ? 咁又幾爽喎 ~
阿大唔o係度就唔洗做

點解要用公帑????代支好d

引用:
原帖由 siumingsiusiu 於 3-12-2008 12:55 發表

平心而論,呢鋪香港政府真係開頭唔識反應,有香港人出咗事兼俾人丙多兩丙又亂咁做嘢,咁樣叫人邊有信心相信香港政府有能力領導咖?
咁你就中左大陸政府的計la

引用:
原帖由 於 3-12-2008 16:42 發表

咁即係點..我唔明既
等你地覺得香港人自己管唔掂自己,叫阿爺睇場

之前朱容基退休o個下,新聞訪問左個市民,個市民話中國管治好好多,叫朱生落o黎管,唔洗50年香港就變

講真而家中央d 官o係media 方面處理似乎好左(當然亦可能係因為而家多睇到呢d新聞有關)

好似溫總咁,初頭一出o黎為民間疾苦而落淚,真係幾震撼,同埋好煽情

其實而家大陸都開始擺脫緊過往的意識形態,到左80/90年代出世的人做領導的,佢地的思維就唔會係冷戰時期的形態

世界唔會有不變的事,只是個時間要幾耐,有人可以睇到好長時間之後的野,有人睇現在的野,o係時間方面的觀點唔同

其實香港同澳門的分別,個人覺得都幾大,因為澳門未回歸之前發生的野,好少會比人擺上國際去講,香港就少少事都比人擺左上台,一可能因為香港係第一個回歸番中國的殖民地,二是當時的主權國o係國際上地位的問題

引用大國崛起時狄娜o個都句,"香港回歸的問題唔係中國引的火頭,係英國搞出o黎"

一個搞笑d 的諗法係,英國守合約精神還番香港比中國,

實際上,香港回歸左之後,唔同的事都搞到中央,

係為咩英國要比番香港比中國大家都可以睇得出

同埋有無人有諗過當時列強瓜分中國的時候,點解會出現租界??同埋佢地借d年份的意義呢??

引用:
原帖由 於 4-12-2008 11:29 發表
多謝莊家的詳細解釋..又學到野

但只不過諗極唔明..就係..
如果照你咁講...會唔會係中央比壓力港府..要做一個弱勢既政府...然後阿爺就扮大哥..
出招去救香港...我總覺得...點解個個上場..都比人一種做唔到野既感 ...
阿爺唔洗叫香港咁做,港人治港o係一個bb仔的階段,無經驗有甩轆個人覺得係正常,理多一個地方重要係一個意識形態唔同的地方,有夠煩

阿爺本身以為o係港英之下,香港人識英國o個套政治手腕可以自己搞掂,點知時勢搞到特區唔掂,重要d 領導人上上落落,做d門面野去撐特區

港人治港同埋以基本法行民主其實只係一個bb仔階段,做得唔好亦都正常(<=呢個觀點係要抽離左自己屬於呢個時代/拉到個時間好長先可以同意),當然作為一個時代中的受害者就唔會同意

而家睇番好似董伯伯同而家的曾生,董伯佢其實做得野,但係佢成為左時勢的犧牲品,而家多左網友覺得佢比曾生好

曾生係前港英的官員,初上場的時候個勢係好,同奧巴馬比人個感覺都係一樣,會帶來改變,但係或者佢過往都係收order做野,而家自己話事,反而無從入手,阿爺唔似英國會直接比指示,要你去體會佢想點.

香港的市民對於中央的諗法都重係保留左文革同64的觀念/冷戰思維,所以都好抗拒中央/極權主義

或者有人會覺得極權主義的管治唔好,但對比而家民主的國家,好似美國咁,d人民反戰,但佢地都唔可以阻止個總統派兵打人,極權同民主兩者個分野有時都真係搞唔清楚

只要極權方式上場的人用得好,動員國內的野好過民主的方式,唔好忘記西方的國家o係佢地的政治之中,亦都出現過唔少高度中央集權而強盛
,而當時的問題係出於封建,家,天下的世襲影響.而去到2000年之後的時代,中國的政體開始多左從人治改為法治,而政體之中雖然有派系,但已經比過往的都有好大的唔同,而家中國見到的問題,我地接觸得多的都係出o係地方的問題,所以有時都幾奇怪點解,如果中國係一個所謂極權主義的國家,會有中央同地方之間的角力

中國係一個到現時為止,唯一一個重係用緊自己的文字同語言的文明古國,因為中國亦會去變

(我都係發up 瘋je )

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-12-2008 22:59 發表

其實我估中聯辦唔Like曾生
連東方太陽都敢日日抦政府
一定有人撑...
無人撐都係咁鬧ga la

發新話題