發新話題

果然出來了 Sony 新機

引用:
原帖由 ATM 於 12-5-2009 15:22 發表
as I said..
but only 2 model will be avaible in HK lei
pm放d料o黎好wor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-5-2009 19:35 發表

你真係見到有人用Sony搵食? 影婚紗?
日光/影樓之下,其實部部都差不多,而且都係影raw再執,有乜所謂
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 louisli 於 12-5-2009 19:49 發表
點解380淨係影背隻架呢?
個背脊特別過人呱

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-5-2009 19:47 發表

我以為見到新聞果d拎Sony...
我地出press的時候都見有一個師兄用Sony,但得佢一個lor

ATM,你會唔會去??

日  期:  2009年5月19日 (星期二)

時  間:  中午12時正

地  點:  峰景餐廳 (山頂道118號山頂廣場1樓1-2號)

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 18:27 發表

睇下個dpi姐....印落相片材質上....如果哂A1好似係要插值的....
個客聞唔聞相係一回事....質素可以做好d點解唔做?
眼見現時d婚妙店用開既都2000萬像樓上....大部份都係1仔....
有d上埋去中幅tim....
係見到d ...
大陸o個d婚紗拍攝,好多都勁過香港,用的係d70,放A1都得,因為婚紗相多數都係後製蒙查查,真係幾多像都係o徒鬼氣

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 21:11 發表

質素好d個客俾得起錢咪做囉, 冇話唔做呀
婚紗店用1D唔係因為要2000萬, 係因為要俾個客睇佢地用勁機, 都係果句, 如果要咁高像素, 1D出之前d人用咩呢?
CM Leung都係用D700咋, 婚紗相係要影感覺, 唔係拎部高像素機 ...
其實,用好的架生只係比個客對攝影師多d 信心

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 21:56 發表

sorry....我自己冇做呢行....
但我阿叔以前就係係九龍開婚紗鋪的....
佢話果陣有d鋪用1仔....cheap d既用5仔....
佢自己都話5仔好多時都唔夠用....有時有客要哂大大幅仲要入埋框掛大廳....
用部5仔根本唔足夠. ...
婚紗相有錢的影幾次都得la

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:04 發表

我覺得係對等的....
以優秀的技術去駕馭優秀的器材 = 專業
數碼時代,技術先決過器材

AVbuzz d師兄出press都係用c記入門機,由350d,1000d,400d同500d,都見佢用過,佢d相係點,睇下forum d 相的流通量就知

器材只係一件工具,過於需要工具本身的功能去影相,o個d只係部相機影的野,唔係你影的野

攝影的工具唯一最大影響的,只有鏡頭焦段問題

數碼化和後製可以補救好多野,不係話前期拍攝準備無用,只係在前期準備可以減少好多後製工作工序同時間

"專業"不是以優秀的技術去駕馭優秀的器材,而係以優秀的技術發揮器材最大極限

引用:
原帖由 101653 於 14-5-2009 07:48 發表

呢樣已經係我所指既器材
甚至話....相機已經係我所指既器材....
有技術....有意念....冇部得心應手既相機....冇個得心應手既焦距....
果條友都仲係一舊垃圾....
相機在數碼化左之後唔係一個重要的工具,唯一影響的只有焦段是否夠wide,唔夠wide好多野好難在之後補救,好似係光學變形同透視感,重有就係影唔曬要的景,tele的可以用裁相的方式處理到一部分的需要

專業/有技術的人,唔係一定要每一個意念都要做到,而係要識得去以手頭上的工具取捨可以做得到的意念,

專業同技術唔係要將所有天馬行空的野做出o黎,而係懂得平均可行和不可行的方案,或以另一種方法去做到近似諗法的野

之前AVbuzz師兄都同我講過diy工具的時候講"你要咩攝影效果就做咩的工具,唔好為左有一個特別功能而去做無助攝影效果的工具"

影相係要考量手上有咩而將工具發揮到最盡,而唔係要每一個效果都不惜工本去做出o黎

如果唔講的,好多人都估唔到AVBUZZ的相係用入門機+picture style的成品

引用:
原帖由 101653 於 14-5-2009 18:10 發表

你影既野唔係你理想既野....因為支鏡唔夠wide的話....
呢個已經係器材既問題....
仲有一樣野....裁相唔係萬能....
但係如果裁相可以應付到你既意念的話當然冇問題....
但如果意念要取捨or改變....
咁仲係咪你 ...
做人同做事都要識腳踏實地,有好多意念,即使係現有的的頂級的器材都做唔到,簡單講以移軸鏡為例,而家c記的都係得24mm,但我要的意念係要影好似17mm咁的透視感+矯正,咁可以點??一係我行後到影得曬全景,但犧牲我最想要的透視+矯正,一係我在原本的距離用17焦段影,有全景,有透視但係無矯正,咁點??等有支17的移軸鏡先影??c記成世唔出就成世都唔影o個個shot??

實際d la

引用:
原帖由 ATM 於 14-5-2009 23:18 發表
today played with A380..
fist feel is... $@%#)@$*$)#@  too small !!!

2nd feel is.... PERFECT FOR ROOKIES!!

lastly... What the. XXX???? SD????

-- end of my comment...--
即係用sd??

發新話題