41 123
發新話題

咁都算網絡欺凌?

引用:
原帖由 phantomDx 於 5-7-2010 01:08 發表
我認為出於堅持正義,平反社會不公義現象
以起底作為一種工具未嘗不可
但係就唔可以濫用
唔應該人身攻擊,對某疑犯的所有都加以踐踏
尤其有d白癡未查清楚就吹雞起人底,又有班應聲X附和
我地應該以事論事,權衡 ...
大力贊成, 香港係法治之都, 疑犯應該由法律判決

起底需然有阻嚇力, 但網路公民未必會理性公正看待事件

加上又成日有人借刀, 起底根本唔係正確處理手法

好似上次巴士毒男事件, 個毒男只係有D冇禮貌, 就俾人攪到前途盡毀

其實人人都試過錯, 我只覺得香港有部分青少年太偏激...矯枉過正

引用:
原帖由 sam524 於 5-7-2010 01:26 發表

我諗呀公一日未定案...
你都係唔好周圍出poast...
你講得岩, 但係我估阿公完會認同我真係改過, 我D post都算幾正路LA

引用:
原帖由 seamoncheng 於 5-7-2010 01:25 發表

你自己都係抵死之人既一份子...你梗係咁講架
至少我有理性討論...

引用:
原帖由 sam524 於 5-7-2010 01:32 發表

唔好周圍同人嘈la...
做一陣cd-rom好唔好...
cd rom係點GA?

引用:
原帖由 sam524 於 5-7-2010 01:33 發表

只睇唔回
唔嘈唔嘈

引用:
原帖由 wonglk 於 5-7-2010 02:27 發表

冇人定過佢地死罪
佢地要咁做,又要怪其他人?
你咁講你撞低我橡皮擦子, 我打爆你部PSP, 攪到你好唔開心

然後我同人講: 佢要咁做,又要怪其他人

再極端D: 你撞低我橡皮擦子, 我殺左你

我同你家人講: 佢要咁做,唔可以怪其他人

有咩分別

好多人仲停留在`應唔應該指責和懲罰佢, 如果應該咪網上欺凌佢LO`

但係一件事唔會咁簡單LO,

有人以為網上欺凌就好正義, 但可能網上欺凌對當時人做成的影響都唔知

引用:
原帖由 Roni_9 於 5-7-2010 04:45 發表
個人觀點
執法者做唔到既野, 由非執法者做左 = 非法者
唔通有人偷野, 有幾位唔係警察既市民去捉賊, 遇到反抗比人打, 幾個市民還擊打番佢而捉到個賊, 但比人話係集體摳鬥

其實我buy batman果套
要睇下點`摳打`, 如果適當咁制止個賊, 一定唔會俾人告集體摳鬥

公民抗命者都係非法者, 不過個法官好大機會輕判

公民抗命有4要素

1.故意觸犯現有的一些法例

2.和平非暴力

3.抗議某些不公義的法例,並不針對整個法律制度, 以社會整體利益為目的

4.必須事前向大眾公開表白自己的動機和目的

引用:
原帖由 sam524 於 5-7-2010 12:08 發表

咁就真係自己拎黎衰...
(我係講因為被人撞低橡皮擦子果個)...
咁小事都要殺人...
事件都有用輕重嫁,,,
好似上次巴士毒男事件, 個毒男只係有D冇禮貌, 就俾人攪到前途盡毀

咁咪d人唔分輕重的後果LO,

網民好多時都唔理性

引用:
原帖由 wonglk 於 5-7-2010 02:38 發表

你慢慢啦啦啦
真係以為個個人無讀過中文?玩完思想引導扮無野?
問卷小技倆,的確有唔少人唔識
但唔代表全部人都唔識

又話唔洗再講落去,之後又要返黎抽多兩句
有趣有趣
佢點玩思想引導

引用:
原帖由 sam524 於 5-7-2010 12:27 發表

禮貌係人應有o既基本原素...
如一個人冇禮貌,前途已毀一大半...
你估佢有俾人起底但係冇俾人起底邊個慘D (對佢來說)

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-7-2010 12:28 發表

咁你呢?
我理唔理性? 一時時啦, 不過無論有攪咩事, 我都堅守兩個原則

1.唔好玩到太大

2.唔會認真, 所以我唔會發火, 亦唔會憎恨網民

引用:
原帖由 wonglk 於 5-7-2010 12:36 發表

關你咩事?係到火上加油?
唔好意思, 但我可能都係俾人思想引導其中一個, 咪好奇LO

你係LE個POST發言公然指責他人, 又唔解釋清楚, 點解我唔可以詢問?

如果你覺得我多管閑事, 我SAY SORRY先

但係我就唔明點解我詢問都可以係火上加油

引用:
原帖由 wonglk 於 5-7-2010 12:39 發表

先生,唔好唔記得,平機會同警方果邊已經有你資料
記唔記得上次你性別歧視果d呢
恐嚇果d呢?
一路好走,等頭條

可能盲神唔知呢張係乜野...麻煩大大們幫忙解話
唉, 成日想恐嚇我

唔好意思, 我一D都唔驚

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-7-2010 12:45 發表

咁請問"大" 既定義係點先...?
好解釋, 但係我係CGF冇玩大過LO

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-7-2010 12:50 發表

其實呢, 如果你真係有心改過, 洗咩用返呢d名, 用其他名, 逋返d正常野咪算囉, 你搞咁多野, 係咪因為你屋企人唔理你姐?
我用分身D名, 但係我怕阿公覺得我唔夠誠意。

我講野都OK正常La....係D人大我我先語氣挖D 

不過大丈夫威武不能屈啊

41 123
發新話題