20 12
發新話題

[WA] WA M4A1 CQBR 白老鼠報到區

留意到呢幾個post 有提 "正/負壓飛機", 小弟唔係咁明係咩^^||. 我用的還是原裝飛機, 用o左之後係唔係會再好o的.同響邊度買到?
Thanks

吼~~~~都係唔明什麼是正負壓問題.... 都係唔諗了.
定方向比自己做吧. 力度優先.放棄Blow Back 力度.唔理什麼正負了.
希望以下改良對各師兄有幫助吧.

好啦~~~首先, 小弟對係對支WA M4 力度上都有咁上下期望, 0.2珠 141m/s已經係好夠, 但好奇心下, 當然想知再點可以DIY , 唔洗刨大嘩佬, 唔加大撞鎚力度而可以再提高Power. 玩下玩下, 做下o的好無聊又無得返轉頭o既野.
(睇圖). 小弟唔要o左原裝有o既幾件野---> 一個"追追"地形o既野, 一條頂住"追追"地形o既野o既彈弓. 一條飛標彈弓. 另外將條飛標搞到不似人形 (圓形, 尖尖地,響頭個支野, 就是飛標了^^||) , 再用一條同飛機彈弓一樣size 的彈弓,用o的好土炮o既方法定o左響"不似人形o既飛標"之下,串埋響飛標後面個舊野,再將條彈弓掛左係串住飛機彈弓個條pin 上. 再用圓挫仔, 係咁易挫o左幾下飛機頭個窿(目標係想挫大少少,出氣量大o的,但要考慮到挫得太大會影響飛機頭硬度, 一jam 彈, 飛機有可能報銷, 所以真係挫o左幾下, 大o左0.1mm 左右). 出o黎o既效果真係唔同曬, 用的是紅色罐有1600字樣的氣, .28珠,室溫20度左右(我都想暖o的, 但公司冷氣係咁凍^^||) (同時都係未換支針, 嘩佬應該都係未開得曬, 力只係大 一百蚊三支o既氣 少少).個blow back 無點細到. 大家再睇相. 用o左兩個罐來試. 當然,小弟都是一等良民,都接受唔到咁o既力,可能會大o左o的, 之後都係拆返曬下來. 掉曬, 做Model Gun. 詳情唔好問啦. (睇o左覺得唔舒服o既,可以想像下,個罐只係用一支十字批響頂度大大力插o左一下,穿o左之後再用同槍打多一槍)

箇中概念--
後加彈弓用途, 想啖氣係曬力度上, 而拉住飛標,唔好比佢周圍走.到啖氣做Blow back 時,因拆o左幾件原裝件, 啖氣有可能由上氣個位同飛機頭走得太快.搞到個blow back 細o左,所以條彈弓可拉一拉住個飛標,封一封啖blow back 氣,唔好比o的氣走得太快而搞到個Blow back 細過頭.  
飛標Cut 成咁, 係想啖氣大o的,因原裝飛標,我咁做法佢已經可以話無o左用,所以cut埋佢,令響粒彈上o既氣係大左. 當然可以再大o的, 只要再將個尖位再執細o的就得. 但我覺得已經好夠.( 以下會再講)

結論---
力當然會大o左,但面對壓縮氣槍的宿命, 一路打力就會一路跌,可能我咁o既做法, 跌bar o既情況會更明顯.頭5-8飛有圖中o既力, 之後十幾飛有頂邊力,再之後十幾飛都有底邊力,到最後幾飛只係得底中.(匣內o既氣打45粒都仲係足夠, 我一向唔會入滿打的^^||). 另外開頭幾槍,響槍咀側邊見到出彈時,好明顯地見到係有仲好大啖氣跟住(有少許仲係液化,未氣化),即可能啖氣都仲未有足夠o既位氣化得曬, 啖氣只要再用重o的o既珠(令得彈響槍管內o既時間聚耐o的), 或再長o的o既管(比多o的位佢氣化) , 佢o既力度可以再更明顯地大o的. 所以唔洗再執細我依家個飛標o既大細,啖氣已經超級夠.  

係仲有o的野o既...但暫時未諗返起. 諗起再向各位師兄補充.

嚴重聲明, 以上做法只建議用134a 氣, top gas or 以上o既氣做出o既力度,小弟完全唔知.請原諒小弟o既無知

成本---一條響"歷膏"以 $15蚊 配到同飛機彈弓一樣圓徑而老蓮咁長o既彈弓. & 試槍同玩o左o既兩支gas......係咁多.....

有錯請插

附件

9-11-2008 22:47

9-11-2008 22:48

以上o既野都唔會影響壽命^^||我今日打o左二十幾個匣, 再拆出來check , 暫時完全沒事.
另因我是想將個系統搞少少野, 嘩佬同撞鎚彈o的直接影響出力o既野唔動,而將個力加大(目的有o的無聊, 只係想知佢o既力少搞可以幾大^^||(再因如果我搞呢兩parts 彈匣超凍o既情況會更早出現)  
我已用了6.03 36X mm管. 本身是top gas 打14Xm/s....想再大力o的,係,換條20吋管都唔知會點^^||, 但最大問題我只是喜歡14.5吋^^||,

係仲有一樣野,聽聞有唔少師兄都會出現不時jam 彈o既情況,包括我都曾經成日試.唔知幫唔幫到大家,我未換身未換hop up 座之前都係成日jam 彈,個飛機頭都jam 到有o的變形. 換o左 身&Hop up座, 起貨後到依家打了80 個匣左右, 只係jam o左一次. 見佢咁健康 ,都唔詳細研究佢啦.

恭喜D.S. 兄都完成埋 ~~~

回復 590# 的帖子

應該都幾真數下o架啦^^
度Detla Ring 牙, 我裝 "o的o的" Lite 骨都唔洗開返真牙, 個j真尾都係直接裝( 原裝身都係) , 個Tango Down Grip 本身裝響原裝身時係有明顯高低的, 裝上P 牌個身就唔係咁覺. 但裝真上鏜杆就好似差o的, 我度過真的比佢跟個條短o左(小弟以PRi 個條來度),用真的會出現問題......呢個有o的唔開心......

20 12
發新話題