發新話題

問有關(MTB)越野單車事宜

carbon frame有壽命
佢本身係用膠水貼的

車價貴定係平,depends on parts
parts 差價可以有好大差別
$1000一對wheels....$10000都有一對

Carbon frame..平的三幾千大陸貨有,
貴的20K都有,樓主係打算自組定買成品車呢?
一般HD 鋁架3.2-3.5lbs, Carbon架2.8-3.2bls
其實想輕....個車架幫唔到幾多....係在parts入手的。
我以前有部hartdail....都做到19lbs
散砌出來...唔係用到最top的parts

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2011 16:02 發表
多謝各位c-hing意見! 如你講一樣啲人話碳纖車架就一定Trek啦! 因為架96易手車叫價平一半! 但個Trek朋友話OCLV勁好多都只係貴幾仟! ........ 所以要你地啲意見! RC兄你呢部是否自己裝? 個樣都靚仔, 幾多錢 ...
是,我都是喜歡自己組裝單車的,同自己組裝GBB M4一樣,
係裝砌的過程....學會很多相關知識,很有樂趣的。
圖中是三年前砌比老婆的硬架

我上幾層樓post果部車其實都唔係貴野,
都有4年前...Frame 約6K, SID fork 係Race拆車貨$2.1K
wheels都係2K幾(1480g only), 其它都係用緊的二手parts砌出來。

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:15 發表

我要儲錢換架.......

我都想自己換,但無c兄果d整車架...
而且還未諗到個飛輪果個位點拆
其實自己砌車,有個尾輪三角形架已經夠。
最初我都係靠一個三角架就砌車.....不過呢種stand會就手好多
而且方便做轉波的調整及brake的set位。
飛輪?係咪cassette?
至少要買一粒nuts係cassette果個size, 加一條鏈(用緊果D都得)
有心時時裝拆...就多買一把飛輪鏈刀。
兩樣架生約$200-300左右

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:32 發表

換個架要幾耐時間??
無正式計過....如果順利就一至兩個鐘裝好曬
而就算換架過件甘計,都唔一定100%所有parts過渡到去新架的。
例如:
headset(有內置及外置兩種,每款車架未必一樣)
seatpost(個個牌子的seatpost直徑不同,Cannondale 27.2/31.6, Giant 27.7/30.8, BCM,intense 31.6, Specialized 30.8mm,Merida 27.2/31.6)
Fork(如果是廠車的fork,一般都會cut到好貼,約時7-7.5",但有時不是內置headset的frame,個fork tube 要有8"至夠)

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:44 發表

我諗我遲下會買giant架,但我格車,令去單車鋪換架,好似好怪禁
師兄你好傢唔係買左好耐?你部單車?

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:31 發表

係唔係好少野唔fit??

而且我無幫襯開果d
過件,hosing 及R-der轉波wire一定要買過新(原本舊車條R-der wire換去前面F-der用)
如果Giant 車架,多數會跟個27.2 step ring(seat tunnel)
即係如果用緊27.2mm 的seatpost就唔洗買過條seatpost
沒有相熟鋪頭,一般同佢買車架可能要比多二三百佢做過件費用。

F-der, 現在一般Deoro級以上的F-der都是support 上下拉的,所以多數用得番。
Crankset用得番,Fork用得番(因為Giant是內置heaset, 而且Giant frame係跟heaset的,不同另外買)
Wheels用得番, R-der 用得番,Brake set用到.......

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:41 發表

好深澳.....
即係換架的話....最基本係一定要買條新的轉波線,重有線穀。
因為個個車架的走線位都不同,長度又不同。

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-3-2011 08:54 發表

人家用左7皮砌出來的~是一個賓賓擁有~
我未聰聞過有6lbs的Complete Roadbike,我好想見識下

引用:
原帖由 2slow 於 29-3-2011 11:28 發表

哇~ 會唔會坐到petpet起枕??
即係呀婆以前果張tune saddle 差不多羅....
其實只係個pat pat座係片carbon上面.....甘就要收你$2000一張saddle

引用:
原帖由 2slow 於 29-3-2011 11:56 發表

yup, and its broken with just one crash!
癡根, 仲貴過屋企張梳化...
我見過一片好似M巾的RB saddle....賣3K幾

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-3-2011 08:54 發表

人家用左7皮砌出來的~是一個賓賓擁有~
70K對於RB來講....唔算好貴。
其實top parts 的RB比MTB貴很多。
一對830gr(即約1.8lbs) 的wheels已經要二三萬。

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-3-2011 12:04 發表

果隻咩spider,唔過千,可以試下既...
Spider 係Tioga 出的,我知邊張....唔好座的。
我用緊果張係白色Fizik Gobi XM K:Ium Saddle, 1K 有找...唔算好輕....不過好好座

附件

29-3-2011 12:15

29-3-2011 12:15

引用:
原帖由 rho837 於 29-3-2011 12:36 發表
啲朋友個個都話如果一鑊過買架carbon單車! Merida都係唔夠Terk好! 其實有啲7075-T6鋁架都好light!

http://www.youtube.com/watch?v=wjVTtk1WwuI

http://www.youtube.com/watch?v=FP5I-W7bElg&feat ...
你想一炮過,不如買Seven Ti架

引用:
原帖由 rho837 於 29-3-2011 12:39 發表
乜野泥架?  
Seven's Cirrus™ Ultra-Butted™ Titanuim

附件

29-3-2011 12:43

發新話題