發新話題

[認真] 太似鈦

太似鈦

上星期去大阪,行入Tokyuhands 的單車部,
比我見到個只係值800yen的水架,但個樣太似鈦....真係騙到下人哦

附件

21-8-2014 15:49

21-8-2014 15:50

日本產品主要係供給"代步"的單車市場的。
因為日本人都好喜歡短途用單車代步,滿街都是單車停泊處。
於日本在行人路係可以踩單車的,人車會讓路,而在香港係不能夠在行人路上踩單車。
而日本也有很多單車有電動輔助的,但香港用是非法的。

引用:
原帖由 T-800 於 22-8-2014 16:16 發表
panasonxx 電動輔助式的單車在香港應該不犯法,因電動輔助式只能令起歩果下及上斜時省力一些,一様全程靠脚踩,而不是靠電力發動或作動力,亦不能直接令部車快左....两者有所不同....

ps ...
早前有個DIY 太陽能單車,係無太陽的情況下於官塘馬路上被警察拉左,
上曬報紙
於香港,所有帶有機動性的的有輪工具都被視為機動車,
要有機電處發牌及購買第三者保險至能合法於馬路上行駛(於C家路上你渣咩都無人理 )。

引用:
原帖由 T-800 於 22-8-2014 16:34 發表

有待考證一下....THX!
ps:其實多吾多師兄玩過呢類車....?

happy shooting!
我係台南的旗津租過呢類電動三輪車,都幾好玩傢

附件

22-8-2014 16:46

引用:
原帖由 gtoray 於 22-8-2014 16:45 發表

我見過, 佢由架車
以至佢踩既地點同時間
都非常之揚
而且我見過佢無跟交通燈行
佢個太陽能板係儲電的
依家佢就係以當時無開著電源抗辯
但警察見到帶有機動性組件的單車,已經會即時叫停你及扣車拉人。

引用:
原帖由 T-800 於 22-8-2014 16:48 發表

是電動定電池輔助架....?

HAPPY SHOOTING!
電動或腳踩,但坐兩個人時最多只行到20km/hr
而且一定要係馬路行。

引用:
原帖由 gtoray 於 22-8-2014 16:48 發表

我都有喎
租左4,5個鐘環港遊
幾疏干~
旗津唔租呢D電動車都好難環島,
一路渣,停下食下影下相,真係好正

引用:
原帖由 2slow 於 22-8-2014 17:04 發表

好多機動性組件的單車
劉華上身

引用:
原帖由 T-800 於 22-8-2014 17:03 發表
小弟在京都踩呢隻....一定要脚踩,一租租左5日代歩,其實軍醫都吾知イ巨乜原理.... 横睇直睇見吾到在任何摩打,只有一舊似鋰電的東西,但開制之後用既脚力少左D而已....   ...
呢類單車係日本係好普遍,用一支Casstte型鋰電池,已經算係電動了。
佢個動力來源係個尾Hub內產生的。

而呢類電動parts,係TB都有,一部普通單車只要買一份套件就能夠變成電動單車。
套件內有Speed controller, cable, Brushless motor power Hub, LiPo battery
就能夠電動化了。

引用:
原帖由 T-800 於 22-8-2014 17:17 發表

香港D法例就係咁奇特....

HAPPY SHOOTING!
其實重點係香港法例不視單車為交通工具,呢樣至羅命。
單車的地位,同一片滑板,一對Roller鞋......係一樣

引用:
原帖由 0o0p 於 29-8-2014 10:44 發表
2個裝同後輪兩則好似石油氣權咁大既水電
現在不用水電啦....不是80﹣90年代了
緊係用LiPo電啦!又輕又夠C數又夠爆

發新話題