發新話題

二戰時期日軍第一窩囊廢師團揭秘

冇辦法,天生就係中國人,一提起日本皇軍喺中國做咗8年"好事",真係想"見一鑊打一鑊"!!記得友台有師兄曾經post問要買皇軍裝備,俾我話,我話佢自己身為中国人點解有咁多国家咁多咁唔同年代裝備你唔玩,偏偏要玩啲令中国人流咁多血的皇軍裝備﹔點知成班"香港特別行政區中国人日本皇軍"話番我,話玩咩"歷史重演"、又話玩軍品唔涉及政治呀咁,小弟セ都唔識,剩係知當年成千上萬同胞慘死成咁,成千上萬婦女、小朋友班禽獸都唔放過...........身為中国人,點講都好,是沒有任何理由要著上一套日本皇軍裝備來尋找個中樂趣的。

引用:
原帖由 sunny2014 於 12-7-2009 10:46 發表

我睇歐洲人(尤其猶太人)見到人扮二戰德軍,心裡面既感受都同我地中國人一樣
但照你咁講,呢度咪好多納粹黨?
著皇軍等於軍國主義者,著納粹等於納粹黨,囉AK就恐怖份子?
我相信自己絕對唔係納粹份子喎
如果唔係無 ...
當然......拍戲另計.....我亦同意師兄的意思,最緊要個玩家本身諗乜,本人就係唔明個"玩家"本身諗乜,所以先咁講。我亦明白到我們生活在香港,被英国統治及成為英国殖民地已經一百年,唔多唔少對政治泠感和国家民族意識較為簿弱,但現在並不是政治問題,是講緊對国家、死難同胞、血淚歷史的問題。當然,"大日本帝国皇軍玩家"如果買/收集裝備只是為做"壞人"故意在game上俾人打輸、俘虜、......等,咁我是不是要稱佢為"偉大"或一句說話都不能以中国人的身份來講呢!?
又想問吓,小弟不材,請問有沒有見過內地同胞收集皇軍裝備呢!?
另外,師兄,如果香港真係有隊日本人著皇軍裝備打wargame,我都会同你一樣整套二戰国軍裝備同佢哋死過!!哈哈

引用:
原帖由 Reddevil 於 12-7-2009 13:37 發表

據友人告知, 中國大陸的確有一群皇軍軍品收藏家, 另外台灣亦有為數不少的皇軍玩家
有冇相睇!?會唔會係攞嚟歷史教学、証據、展覧,又或者想喚起同胞歷史教訓.......等用途!?請你們別誤会,當然以收集軍品角度來看是沒有錯的,正如郵票、錢幣收集一樣,唔通侵華時期的郵票、錢幣....等就零零捨捨唔收集嗎!?這樣我亦不認同。小弟只是想知穿著成套皇軍裝備去玩的師兄們,著住一套或用一些來歷不明的皇軍真品裝備(有可能是喺"南京"用過)而洋洋自得,是甚麼感覺的!?

P.S.本人絕對沒有意圖煽动反日情緒,各位師兄如不滿意本人立場,請見諒!

另外,據友人告知,趙X小姐曾經穿過一件印有日本軍国主義的太陽旗時裝,受到成千上萬的同胞網民批評......

引用:
原帖由 Reddevil 於 12-7-2009 15:01 發表

自己去複國會相簿度睇"2005年秋季重演"同"2005風城戰役"均有皇軍出現
其實著皇軍軍服都可以黎打game想喚起同胞歷史教訓...........
你会唔会仍然誤会我的意思呀!?

同埋師兄你意思係咪認為所有皇軍玩家著住來玩都是為了向大家喚起歷史教訓或只不過純粹軍品收集!?絕對沒有其他意思呢!?

引用:
原帖由 Reddevil 於 12-7-2009 15:13 發表

第一, 你叫我俾相你睇ma, 我做左
第二, 我只係指出"著皇軍軍服都可以黎打game想喚起同胞歷史教訓"的觀點
同埋著皇軍軍服重演, 只係根據歷史史實黎重演當場戰役, 喚起同胞毋忘八年抗戰

你講嗰啲相我"自己去"一早睇過啦!我意思係除咗佢哋玩歷史重演及純軍品收集之外的其他玩家........同埋你友人講中国大陸有人專玩(除咗用來展覽、教学.....等),所以我先想睇吓.....其實就算有亦不足為奇,十几億人口,一樣米養百樣人。
咁請問你自己有冇bid番兩套參加重演活动呢!?
同埋除咗重演活动或純軍品收藏之玩家外,請問你係咪覺得其他皇軍玩家目的都是一樣呢 !?

引用:
原帖由 derek_lok 於 12-7-2009 15:36 發表

冷靜d啦,,朋友~
乜軍都好咪又係衫一套~著咩衫咪又係普通人~

師兄又太過敏感啦,,放鬆D啦~
有泠靜、有泠靜!哈哈!!小弟只不過希望身為中国人,雖然我哋生活在香港,但都不要忘記歷史......何况這段歷史距離我哋並非咁遠,才六、七十年前。

引用:
原帖由 Reddevil 於 12-7-2009 15:40 發表

我有幾套for重演活動
"請問你係咪覺得其他皇軍玩家目的都是一樣呢 !?"
咁你係咪又覺得其他皇軍玩家目的都是一樣宣揚日本軍國主義?
仲有, 你係#5話係友壇ge遭遇
你又憑咩話人地成班係玩皇軍先?

火左少少 ...
哈哈!!唔会唔会,大家交流"激"啲啫,其實我相信大家都基於"同胞愛"才激裂討論,因為你意思係玩/收集皇軍軍品的玩家都是想喚起歷史教訓,都是有国家民族意識的中国人,並沒其他目的。而小第只不過想講的係除咗這些玩家外,我們未必接觸過的其他玩家和一些"心術不正"的玩家.....

引用:
原帖由 Boniface 於 13-7-2009 22:13 發表
無啦啦人地一篇講第四師團既文俾你地吹左去講game裝備
我建議你地不如係一般區開個新post鬧到夠啦
多謝提議!

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 15-7-2009 10:58 發表

無限個同意!!!

台灣人又真係有d特別, 我成日都覺得佢地當正自己係日本殖民地, 當然香港都不乏一班無知ge日本奴隸獸

講真, 如果我自己見一套日本皇軍, 我會買一套, 返尼即燒左佢!

無忘日本侵華大層 ...
Cheers!!!

引用:
原帖由 hermanht 於 17-7-2009 14:08 發表

自己人就係人命, 日本人就唔係人命. 美佬, 恐怖份子佬果D都唔係人命?

照你咁講任何軍品都唔應該玩. 如果你話穿到成身日本軍品有問題, 那穿到成身中國軍品都一樣有問題, 如果你話冇問題, 就係你本身的問題. 中 ...
会唔会係有人本身有問題而覺得人哋有問題呢!?我講過几十次來澄清小弟的立場,本人覺得即係以純收集歷史軍品、玩歷史重演-喚起歷史教訓等角度來說,是一點問題都沒有,但係除了這些原因外,我最唔明白就是那些身為中国人,怎能對死難同胞和血淚歷史(只有70年前左右)一些感覺都沒有而買一套分分鐘係殺我同胞、污辱我国婦女的日本皇軍裝備,沾沾自喜地尋找當皇軍的個中樂趣。我亦明白到,我們不應該一碌竹打一船人,侵華時可能亦有日軍是反戰、是不自願地與我軍打仗和侵略我領土,但事實無論怎樣,他們當時確實似侵略者身份侵略我国領土。殺害我們千千萬萬的同胞。
我知道大家對這段血淚歷史都有不同的感覺、意見,但我最唔明白為什麽有咁多身為中国人的師兄竟為皇軍講說話,你們可以為皇軍講說話,我亦可以為死難同胞講說話。(我並沒有指明任何人仕)
說到日本產品,相信點講都好,經濟歸經濟,歷史還歷史,兩者本身意義唔同,是不能混埋一談的。再講經濟是互利互惠,正如現在的日本亦好多時從中国進口原料,繼而加工成為產品的。
另外,請不要以經濟角度作出發點來批評本人對這段歷史的看法,歷史還歷史,經濟還經濟,本人亦不會只玩国狗而不玩日本造的汽鎗的。如果有某師兄再這樣說,實在太膚淺了。
P.S.1.以上只屬個人感覺,並沒有針對任何人,如有影射之成份,實屬巧合
P.S.2.雖然連番個人意見好像與此topic有出入的地方,但本人亦是因為看完本文後,勾起了這段血淚史的回想。

多謝提醒.......箇中樂趣的箇字!!

但我又想問吓師兄....""著到成身全真教美式裝備o黎尋找「箇」(身為中國人,真係要學好o的中文!)中樂趣o既時候,係用咩理由支持o既呢?""中的著到成身"全真教"美式裝備........係咩意思嚟!!??唔明!!

同埋請問"維園阿伯"師兄,從你的資料看來你係啱啱註冊新開Account的,為什麽你對本論壇其他標題沒多大興趣,反而對小弟的回覆有咁大反應呢!?再者,本論壇的總版主兄與小弟的意見亦"英雄所見略同",為什麼你對這亦一句說話也沒說和提及呢!??

講到韓戰,本人覺得師兄你有少少誤導成份,當年北韓藉住蘇联和中共的協助想赤化整個韓國,中共派兵協助北韓,而美国亦為阻止共產主義抗張才與中共軍在韓国開戰....並唔係美國侵略中国領土而開戰及死傷慘重。另外就如師兄的意思、感覺,如師兄是一位土生土長的香港人,豈

發新話題