發新話題

果然出來了 Sony 新機

引用:
原帖由 101653 於 12-5-2009 19:39 發表

我都成日見人囉a900搵食....
講真....以前有人囉5D黎影婚紗啦....
又咪係咁....
用5d影婚紗好正常, 但係問過用Sony影婚紗果d師兄, 佢地話..."因為呢部係公司機"
有要求就大哥, 冇要求就Ignore

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-5-2009 22:57 發表

因為D人有偏見oke" />

其實sony既noise真係低小,特別係A350,ISO 1600已經唔用得...
A700其實完全冇問題,只係snoy其他部部noise都高,d人就有偏見

但其實另外兩大牌子都低小

N記入門機洗唔洗麼打 ...
"入門機"丫嘛....冇摩打可以俾人學下MF(講笑)

引用:
原帖由 101653 於 12-5-2009 23:17 發表

正常??
幫我哂張半道門咁大既相先講
有時間去金都行下, 大把你睇

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 12:19 發表

5D的像素根本唔夠用....
如果唔係點會有D公司買SONY900比班員工影??
哂A2就話仲接受到冇問題姐....
我叫你哂A1/2張A1咁大既相你咪企左係度??
Package包俾客果d油畫呀, 個客唔會聞相架...明唔明呀

買A900俾師父影係因為Sony俾discount, 佢地D 5D又舊, 就覺得好抵咁換, 但係呢d Case行內比例唔多.

如果5D唔夠用, 咁之前d人用咩呢.....?

P.S. 我係Nikon人

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 18:27 發表

睇下個dpi姐....印落相片材質上....如果哂A1好似係要插值的....
個客聞唔聞相係一回事....質素可以做好d點解唔做?
眼見現時d婚妙店用開既都2000萬像樓上....大部份都係1仔....
有d上埋去中幅tim....
係見到d ...
質素好d個客俾得起錢咪做囉, 冇話唔做呀
婚紗店用1D唔係因為要2000萬, 係因為要俾個客睇佢地用勁機, 都係果句, 如果要咁高像素, 1D出之前d人用咩呢?
CM Leung都係用D700咋, 婚紗相係要影感覺, 唔係拎部高像素機個客就會收貨
多口問句, 你有冇接觸過呢行架?

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 21:56 發表

sorry....我自己冇做呢行....
但我阿叔以前就係係九龍開婚紗鋪的....
佢話果陣有d鋪用1仔....cheap d既用5仔....
佢自己都話5仔好多時都唔夠用....有時有客要哂大大幅仲要入埋框掛大廳....
用部5仔根本唔足夠. ...
我都講句sorry喇, 我都係果句啦....像素高唔係代表有heart呀, 講咁多次你都唔明, 係呀掛大廳, 係咪個個有咁大個廳掛呀? 冇都要迫人用收人再貴d呀? 人地有要求先會出聲, 出聲先轉用其他機影, 跟住咪幫佢晒副海報掛紅隧出口囉, 用中幅機既成本只會轉嫁落個客度架咋.

我d客係覺得我影得有heart先搵我影, 我收得人都唔算平, o係我第一次出job已經知到人地一生人一次好緊要, 我engagement同wedding day都有影, 正裝snap shot都有做. 陳慧琳結婚夠唔夠豪呀? 4個攝影師其中一個用D2x咋.

仲有, 開婚紗鋪同做婚紗攝影唔同架, 尖沙咀有間叫尾麗街人, 我老友就係因為佢d婚紗靚join左佢地package, 影完結果搵我上去理論, 果個所謂台灣攝影師影到佢cut手cut腳, 俾我嘈到佢要幫佢影多輯.

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:05 發表

諗都冇諗過

btw....
我就唔信有錢擺酒行禮既新人冇錢影結婚相....
我就唔覺得果對新人會走數 / 比唔足錢....
我更加唔信張張相個新人都好滿意....
佢地想話crop細少少咁點?
唔夠像素就整蒙d張相?
笑話
細路, 出面咩人都有, 你舉既例我全部都見過
不過唔係對對新人張張都好滿意呢樣就係真既

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:48 發表

唔好意思....真係冇心得罪....吹水咁講ja....

我自己覺得有備無患囉....
既然有能力升級d器材去工作既....點解唔做ja....
當然....唔係個個屋企都有大大個廳....
但當有既時候又可以點應付??
作為一個攝影師, 值錢既係你既技術同創意, 唔係器材

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:08 發表

有創意但發揮唔到係冇用的....
講創意大把人都有....有冇能力將個創意化為真實先係主要問題....
作為一個攝影師, 值錢既係你既技術創意, 唔係器材

當然要技術啦先發揮到啦

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:14 發表

有技術有創意冇器材點發揮?
相對地....
冇技術有創意有器材都係發揮唔到....
唉, 算啦, 我都唔知自己講落去有咩意思...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-5-2009 00:56 發表

數碼時代,技術先決過器材

AVbuzz d師兄出press都係用c記入門機,由350d,1000d,400d同500d,都見佢用過,佢d相係點,睇下forum d 相的流通量就知

器材只係一件工具,過於需要工具本身的功能去影相,o個d只係部相機影 ...
完全同意

引用:
原帖由 101653 於 14-5-2009 19:03 發表
我見到好多師兄將技術 / 意念放第一.....
器材放第二....
我自己認為應該將器材放第一....
技術 / 意念放第二....
器材係攝影的最基本基本....你連相機都冇你學乜人影相?
器材唔一定係要最好最好....因為個個人 ...
你唔係話影婚紗相一定要用中幅機或者over2千萬象既機咩? 咁咩叫夠用就係好器材呢? 你教我架喎, 咁快唔記得?
我聽日打算唔撈呢行喇, 我地team人得兩部FF一部DX(N記, 冇D3x), 我仲要解釋你個理論俾我d partner同行家聽下等佢地學下野, 你有時間不如上埋WPPI教埋其他wedding photographer啦, 細佬我一個人做唔到咁多野架.

個個師兄排隊塞緊錢入你袋呀, 你睇唔睇得出呀?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-5-2009 03:20 發表
算啦大家...都冇咩必要再講落去啦...
我諗大家都知自己同對方想講咩既.....唔好姦我個post la.... 好唔好? 乖啦~~
你岩, 個個人有唔同想法既, 攝影呢個圈子太大, 咩人都有.

唔姦你個post就姦你...hehe

發新話題