發新話題

日落尖塔城

師兄成日放d舊鏡出黎毒人

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 28-8-2013 23:16 發表
呢支就系拍一樓張相嘅鏡頭~~Prinzflex 135/3.5..
更多相請移步:http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=122280

另外附帶手頭 ...
Helios我曾經都想擁有一支

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 29-8-2013 00:13 發表
Helios 58/2 其實幾好嘎~~~畫質并不輸德國老境....不過太多版本...
個人試過44M同44-2..感覺44M各方面都幾平衡~價格便宜~不失為一個好選擇...

網度都有人認為44M-6銳度最好...小弟無從測試..不過睇樣片的確都唔錯 ...
師兄對舊鏡真係好有研究
不過我Nikon FMount好多舊鏡都同我無緣喇
不過我有玩開Hasselblad

引用:
原帖由 cato 於 29-8-2013 19:30 發表

師兄有玩哈仔可以哈仔落nikon喎

我以前用D80, 知道NIKON 用M42, M39等鏡因為法蘭距問題, 冇無限遠
但最近出去食飯有一朋友話D700 冇此問題, 因為感光元件可以前移, 小弟想求證求證
小弟俾佢大左一野
我有用呀

引用:
原帖由 cato 於 30-8-2013 23:12 發表

請問師兄個哈仔轉Nikon mount 咩價位呀?
有機會我都想試下,如果110轉APSC大概會幾多呢, thank

我咁耐以黎都係睇到日本有人咁用, 小弟見識少
果時買好似差不多五舊水
係深水埗螢記買的
質素好好好鋼水
唔明你話110轉APSC大概會幾多點解

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 2-9-2013 22:45 發表
我估cato應該講緊110mm轉上apsc之後焦距算幾多?
一樣係焦距乘crop factor
80mm 2.8 x1.5  = 120mm 2.8

引用:
原帖由 cato 於 3-9-2013 00:13 發表

dkmaorusamuk 師兄 u are right

6x6 轉FF 都係1.5?? 我諗住X2,
再轉APSC x2 x1.5 = 110mm = 330mm

師兄可吾可以post多d 哈仔鏡既相
冇錯呀,中底鏡焦距都係跟135的
80mmC
= 50mm on Hasselblad 6x6
= 80mm on FF
= 120mm on APS-C

我無咩貨
以下嘅係CF150 f4T* 同 C80 f2.8T*影嘅

發色、立體感、散景全部冇得輸的

發新話題