發新話題

hkac---軍事團體/制服團隊??

我都覺得灰色行動制服幾好, 城市/郊外都得, 又好睇, 唔知好唔好著呢

皇家空軍

唔係掛, 在我團是但捉個SCOUT(無柴)都識啦

皇家空軍

嘩! 見到巳取消多年的7號(定6號?)制服呀

皇家空軍

引用:
原帖由 Boniface 於 7-11-2008 16:31 發表
set map,繩結,步操最基本一定要識既野
其實巳經差左啦, 我11年前加入, 如果學唔識唔比宣誓架
現在可以一路做一路學

皇家空軍

引用:
原帖由 coldstreamer 於 7-11-2008 23:46 發表

樓上講嘅 set map, 對講機, 落order等係咪講俾 patrol order 呀, 即係 ground, mission, situation, execution...等等, 呢啲做得NCO(大人)一定要識, 但做童軍就未必要識喎.......但而家就算你識 patro ...
噢, 沒有理解到是patrol order

皇家空軍

引用:
原帖由 hypermax 於 12-11-2008 16:02 發表
http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D3

唔係有人要將童軍同軍事拉返黎講先既咩??

估唔到有人係AC個POST都想分杯羹話自己參與既童軍都曾經係軍事團體.......

甚至暗示 ...
呢D係歷史, 呢個POST的問題由"set map  用對講機   落order等等"引起

"set map" 無問題啦

"用對講機   落order" 我錯誤理解成 "用對講機" 及 "落order"

原來講緊patrol order , 我在#56講左我理解唔到是patrol order

皇家空軍

發新話題