41 123
發新話題

有無師兄玩開機械手錶同鐘?

自問唔夠財力玩Rolex.
但碰巧有幾個前輩係重磅玩家,
要知什麼?

附件

30-8-2015 21:36

30-8-2015 21:36

分真假..係哲學題.
優質既仿品自不然有一定既水準.
熟識高檔鐘錶既, 絕大部份可以認出仿品.
帶慣真品既面對仿品, 大比數會感覺有問題.
冇戴開真品或對錶冇研究既, 大比數會分唔出真假.

打磨, 弧度, 錶耳錶的錶冠, 6點位, 放大率, 中凸字...
好多細微野, 在唔拆帶唔開殼既情況之下,
係睇得出分別.

引用:
原帖由 reniless 於 31-8-2015 07:44 發表
夢想錶。。。
欠老虎一隻卡地亞陀飛輪三問錶,要買就買一對對錶。
小朋友未入大學都駛左o個四百萬啦

引用:
原帖由 Tango1997 於 31-8-2015 08:56 發表

應該係會報時的。。。。!
春宮三問錶絕對係會報時同埋搞野的

引用:
原帖由 2slow 於 31-8-2015 09:32 發表
自從smartphone撗行,已經N年無帶錶上手
X2, 我都已經好少真係會戴住隻錶.

時至今日, 在絕大部份情況下, 腕錶已唔再係需要品, 而係飾物.
而飾物在社交上係會被人用黎衡量配戴者.
所以...純個人意見,
在唔擁有真品既情況下唔好用仿品,因為係點計都會係弊多於利.

引用:
原帖由 reniless 於 31-8-2015 12:18 發表

時鐘不簡單,Pierre Jaquet-Droz 作品係一部自動發條機械人。
Scorsese 2011年o個套 Hugo 有冇去撐場?
https://www.youtube.com/watch?v=LAfQO1kfANg

引用:
原帖由 reniless 於 31-8-2015 13:19 發表

無,老虎話我個人好俗無文化,當初唔知點解會畀我呃到。
---
事實上女人係畀男人呃先正常。
我那位會話 "連呃都懶得做至得人驚"

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-8-2015 13:07 發表
有無C兄有留意DOXA?
依隻剛出果時好似大約二萬二有諗過買, 不過身邊D朋友話個價好浮吾好買吾過所以無買到
SOGO果間DOXA counter又無左無實物睇, 依家去到咩價位吾知LU.....

https://www.youtube.com/watch?v=a4 ...
有點好奇,
師兄會點介定一隻錶何謂合理價錢?
例如會唔會先研究DOXA用乜機芯之類..
即係會唔會覺得用Soprod就較有良心, 用ETA 2824就較行貨Do甘?

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-8-2015 14:11 發表

講真我無C兄GUM專業AR...吾係好識機芯之類, 只係有睇下朋友同事D錶同聽下佢地講多
有如多朋友都話兩萬幾買TUDOR好過, 吾好買DOXA, 就係C兄你所講話機芯吾係GUM好
不過我係比佢個「Blue Planet」閃亮的藍金沙同 ...
題外話,講o下數據..
錶唔係必需品, 卻係大生意.
2014年計, 全球共賣出o左12億隻手錶,
總值大概係400億美金.

12億隻手錶中, 有3千萬隻係所謂瑞士/ swiss made 錶.
瑞士錶係以2.5%既數量, 佔o左市場總值既54%
再細分就係: 只4 個瑞士鐘錶集團, 已佔o左市場總值既51%.

如果以上數字太抽象既話, 可以o甘睇:
以銀碼計 (ie. 不是以數量計)
Casio 手錶佔全球銷售量 2.1%,
而 Audemars Piguet 手錶佔全球銷售量 1.7%

如果要快速去到–個結論,
o甘瑞士錶就係一個局.

引用:
原帖由 YSL 於 31-8-2015 21:15 發表
CCCP 受唔受?
嘻第–隻係Raketa 24小時, 用2623機芯
Raketa其實係由Petrodvorets Watch Factory生產, 而呢間工廠係俄國第一間工廠, 原本為砌割玉石而設, 在1721年由彼得大帝親自建立.

其餘二隻應該都係Molnija, 用3602芯,
Molnija機芯係1920s時由瑞士Cortebert提拱技術及圖則.
Cortebert 624係好多著名機芯的基礎,
Rolex 3646/618/5513 機芯都是由Cortebert供應,
而Panerai 早期就係由Rolex 供應呢系列的機芯...

唔太熟蘇聯錶, 但蘇聯錶有太多由投機者砌出黎的神話, 遠近馳名無限發揮.
例如 Desert Sheild,
呢隻由頭到尾都係美國TRW公司創作出黎既投機玩意, 同任何政府、任何軍隊都毫無關係.
25年前這批錶, 用的是 Amphibia 420殼, 配2414A機芯, 初代Amphibia外圈, 有月曆, San Sarif 綠字, 兩把Sabre唔係實色.
鴨記可買到既十成唔係呢回事.
而其它的所謂 Vostok Komandirskie, 九成一開殼就係上海二廠SZ1統一機芯.
香港多年來都係鐘錶中樞, 國際地位同瑞士睇齊. 鴨記一樣臥虎藏龍個個精過鬼, 何來無端端會做善堂硬係要平價益街客?

至於 Zlatoust Diver, 市面上99%的錶又係同真正的原裝191-ChS毫無關係.
不論Invicta、Moscow time、或自稱 Zlatoust, 錶殼都係來自廣州白雲.
真正原裝設計錶殼係一體切削底部再擴車的, 而一般街見的會係Panis那種有底蓋殼.
而仿得較足的也從來未試過係三數百美金之內貨色.
至於canteen式錶冠/把/的並非由Hamilton首創, 卡地亞Pasha在早二戰前已採用.
再者USN潛水錶唔輪到錶廠設計, 負責的是USN Buships.

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 10:29 發表

兩隻重磅錶,淨係知下面隻A/6538,軍宅應該要認識嘅T圈錶。
---
第一隻可能係Daytona Tiffany & Co 6265
有一款Tiffany都係紅字的, 只睇過相未見過實物..

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 11:53 發表

Tiffany 嗰隻無特別感覺,
反正係奢侈品。
SBS嗰隻就唔同。
0甘SBS 55乜乜又確係靚仔過Omega sm300的..

PS. Tiffany 始終係會令正常地球人心軟

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 12:13 發表

Tiffany 同 Cartier 比欠缺歷史
我細o個睇讀者文摘, 有幾個好感動既故仔都係關於Tiffany o架

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 12:53 發表

笠笠嗰隻A/6538係千金難求嘅拍賣品,55乜乜都係“復刻”品。
我鬼夠錢玩呢D乎, 唔好誤導

41 123
發新話題