17 12
發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

皿頭螺絲,又俗稱『沉頭』、『平頭』、『埋頭』螺絲..

純粹路過感覺:
若想得到自己想要的, 有時都要代入對方想法, 因應調整講數方式..

其實唔難明點解生產商家最後決定企硬.

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 17:59 發表
我又唔係好明

一早話唔換而我又放上網講,就話有商確ge餘地,其他師兄都可能會話係我手工問題
咁如果傾好左話換,但係最後因為個日因為個客於無事前通知而唔換,嘈完先話唔換,反而顯得係根魔問題。
先假設誰對誰錯並不例入考慮因素.
我有個觀點, 你可能未必會同意:
直到目前, 你選擇採用的處事方式, 並未在整個談判中為你爭取到任何實質好處.

處事方式往往係因人而異的.
例如這種公眾支持帖,
你選擇用根無得快做標題.
除你之外, 恐怕無人會估到內容.
當+天八日後這個帖不再熱鬧,
佢就會沉底.
而在未來既歲月,
亦恐怕亦無任何正常地球人, 會懂得搜尋根無得快.

意思即係,
當可以用 SAI、滑架、RMR、爆架、問題、投訴這類字眼做標題,
令公眾壓力更清晰明確, 令你更有效更有機會爭取牌面.
但你選擇了用根無得快, 一種對你毫無好處的做法, 某程度上這是一種反映.

只係個人意見

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 21:54 發表
其實我就唔想太快比人知個post 講咩,想師兄們認真睇埋內容,唔係剩係focus 落爆架之類。
但係師兄你ge意見都好,下次再有同樣事件會留意下
已經改左,師兄多謝你提醒
你改既標題,
Guns modishit 豆腐渣工程,
有概定立場, 挑釁, 偏激.
ie. 更加冇著數.

談判不是這樣的.

爭議日日有,
通常任何一方一旦開始偏激挑釁,
都會開始失去中間派的支持.

其實你有幾個關鍵位應該要有清晰思路,
應該只集中在對你有利的條件,
不然理據上較易受到挑戰.

例如我見條架係2013年底已經開賣,
概然唔係新產品, 又全球都有得賣,
如果真係如你講得甘不濟,
網上總應會有人投訴過或反映過吧?

生產商話係用真品RMR採吋.
真品螺絲係6/32, 最接近會係M3 , 或M3.5
要在M3.5圓周/柱內再攻M2.5牙,
個人會覺得幾高風險,  係一個妥協較大既設計.
但如果件野在市場上都算經過左時間既考驗,
而消費者群並無可量化既災情報告,
甘在正常邏輯上, 或多或少會反映出一件產品既造工及QC吧?

長話短說,
如果我係當事人,
我會選擇用 "個別事件、個別品質" 去講數.
結局可能會比較愉快.

香港有自己文化, 同台灣或任何都市都唔同.
在香港做商戶,
就好快好易會明白呢個都會有投訴文化、
有花生一呼百應睇熱鬧文化、
但同時善忙、隨時可轉軚.

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 09:17 發表
我同意有師兄提出樓主一開始談判已認定廠家一定要附上全債,
在談判上一定要留有一定空間比雙方都有進有退,談判至能夠講落去。
所以呢一點是談判上的大錯特錯,你要比到廠家覺得你好珍惜佢所出的產品,
佢至是Fe ...
精簡到位

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 10:44 發表
圖二,我不知Email當中發生了什麼問題令到巾魔會改變主意。這點你要想想了!
我覺得原本FB對口係 A
講掂數後唔知點解又要email去CS, 而睇email既極大可能唔係同一個人, 假設係 B
B一定會問A, 搞一搞一多人就越多唔同意見....

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 12:22 發表

神又係你,鬼又係你喎......
o下

我心目中既談判, 3行字

"日前購入RMR滑架,有按照貴公司員工指引進行安裝,但裝後發現其中一根螺絲柱斷掉了.
一向有購買及支持貴公司出品, 相信斷件只是個別案例.
這刻極其需要得到貴公司協助, 祈望盡快溝通協調及作出合適安排。"

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 carl 於 18-9-2015 12:42 發表
樓主語氣或者有問題, 但係GM 答應左加錢換貨再放人飛機點都講唔通.
呢點同意 X2.

不過同意還同意, 對實際情況好似冇乜幫助.
個人會比較著重點去令人願意合作, 而唔係企硬..

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 12:52 發表

但E家呢個唔係求助/談判post ma
係已經談完,判埋,比人放飛機之後出既追訴post ma
而我亦只係希望表達出不同處事方式或會帶來不同後果.
應該冇衝突o掛

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 13:52 發表
或者我重申一次,我係裝完試槍個陣打斷ge,並唔係安裝時裝斷
裝斷說法係由gunsmodify 講
May I recap in English, the slide was broken during test firing, not caused by installation.
Broken by installation ...
何解要再三既定我冇睇內容呢?
除非有無間斷錄影, 不然你係無法証實或定義何為試槍的, 正如其實你係無法定義槍未落過場就一定等同小用.
如果你堅持要執著字眼, 其實好歡迎指出我邊行邊段邊粒字直接指出過係安裝時裝斷.

要玩咬文嚼字係可以沒完沒了的.
我舉個例:
A. 根魔就話係我操作上有問題,用力上到條柱斷開,唔存在品質上問題,我心諗鑼絲唔用力上又點實.
B. RMR無啦啦鬆左,擰出黎睇先知斷牙,裝既時侯落左Thread lock 無扭死.
loop 到天光都得, 但實際有乜用呢?

引用:
原帖由 planelee 於 18-9-2015 13:55 發表
“We have sort out by sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay. I just thought of having a free replacement part of it since I operate it normally.”

大家睇下是邊個出爾反爾羅,一開始 ...
兄台係代表生產商?
若屬實就只可以話, 雙方既表達能力係非常的旗鼓相當

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 14:31 發表

我都覺得兩方都唔肯讓步,對相方都不是好事。
作為PR, 呢樣好難想像之後會發酵成點。
要解決有幾難, 三口六面傾掂佢大家握埋手笑住走都仲得
問題有時係成個社會都太依賴上網溝通, 但又往往高估左自身對語文既馭駕能力.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 14:52 發表
我自問表達上唔覺有問題wor
可喜可賀. 有說堅持都係美德

17 12
發新話題