發新話題

FB ban左幾個氣槍二手買賣group

引用:
原帖由 2slow 於 3-3-2016 09:12 發表

ban鬼左佢都好, FB開呢類group太容易及太多了, forum的二手區好好多 ...
你老啦
一個帖同多谷同步十九幾個谷疲勞轟炸messenger爆石都叮叮叮叮叮響至算活得充實

引用:
原帖由 2slow 於 3-3-2016 10:05 發表

好Q煩ga
另外唔知點解, 小弟反而係FB買賣野遇過唔少放飛機, 買到壞野既情況...怕怕了
o岩o岩至中完招
不過亦遇過唔少好人.
試過返到屋企至發覺貨不對辦, 賣家後來過番全數比我, 亦試過有賣家以為帶漏一件野冇收錢, 原來件野在袋底, 我發現後又過番數俾佢..
我係甘諗: 唔可以改變社會風氣, 但可以盡量做好自己.

2 個讚好! TOP

但有個趨勢我好唔鐘意:
玩具其實有問題或殘缺, 但賣家唔會提唔會講..
即場見到有問題, 就好爽快再"平D俾你好唔好"
典型既 Caveat emptor

一個係甘, 下一個跟風, 再下一個更加唔願所謂執輸蝕底, 最終誠實就係傻仔..

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 FBC1 於 3-3-2016 11:41 發表

笠兄君子也.欽敬.
君條毛
唔為一蚊出賣正直, 完全唔代表唔會為十蚊出賣正直.
比夠廿蚊即刻送埋骨氣尊嚴蘿友仲有積分回贈

引用:
原帖由 FBC1 於 3-3-2016 12:29 發表

每個人心中有個價既,不過好多人一百幾十已出賣.可悲亦可惡.
甘你明我若係君子, 就純粹係因為冇人肯俾十蚊, 甘至真正係悲劇

引用:
原帖由 RCman 於 3-3-2016 14:42 發表

我自己賣二手野,從來打出個價就係我自己應為最低價。
我set價唔會mark up比多5-10%番比人減。
明碼實價,我每次都講。
未約出來如果問減價一般我會唔理佢,
最PK係出到來至同你R價錢,試過有次個四五十歲大 ...
講價呢個課題...複雜好多...

引用:
原帖由 RCman 於 3-3-2016 17:06 發表

試過有次賣二手野(不是氣鎗類),幾日前約好曬交易時間,
但臨門一腳交易前一晚同你講,佢老婆知道唔比佢買
反口唔買咪算羅.....甘大個成年人重要搬自己個老婆出來做借口
咦我試過新年真係要甘講
原本買支槍好閒事, 點知女仕原來強烈唔希望我過年時買二手槍

我買野一向交收地點都係俾賣家話事.
大至10kg一支槍, 少至一粒螺絲, 既然去槍店都從來冇送貨呢回事, 點解買二手反而要人特登抬俾你?

發新話題