19 12
發新話題

內房泡沫爆破之謎

我真係無知, 仲以為中融係o羊哈爾濱貨色, 原來係中共中央國務院轄下中央企業, 感覺挺給力的

引用:
原帖由 reniless 於 14-8-2023 10:12 發表

80年代產物,只得一張信託牌照,其他o羊都冇。
o甘中植理應都係中共中央國務院轄下中央企業了, 北京起家就更加此地無銀啦. 係估唔到中共中央國務院都要賣布賣木, 真係為人民服務辛苦了

引用:
原帖由 reniless 於 14-8-2023 10:34 發表

對對對,所以我這個起級50毛一謝很感恩中央政府。
好好好,保持競爭力我隆重推出期間限定倒貼5毛超級優惠,感恩報國

引用:
原帖由 reniless 於 14-8-2023 10:56 發表
SS到依家仲打緊折,連我都睇個岀時裝間要爆雷,都係個句,早買早享受,遲買平多幾舊。
吾輩星斗小農民, 望人㝝樓最開心

西方慣性做法係治標, 一般係同一手法去剎停當前的惡化
中國做法選擇比較多, 甚至容許崩潰洗牌.
長痛同短痛既分別,
長線同短線既分別.
手法唔同, 感受唔同, 邊樣有效, 未來回首歷史至會係公証人

特朗普精通遊戲玩法, 個人從未上身, 個人從未破產. 唔上身玩破產令佢多咗10億免稅額, 令銀行自願放水養住佢個人體系. 政府bailout冇甘多著數.

中國有大把問題
西方有大把問題
處理手法唔同, 互相睇唔順眼好正常
想美國刹那就失勢係天真
想中國聽朝就崩潰係幻想
刻意避開唔用幼稚呢種字眼, 因為呀媽話講野唔好太誠實, 會得罪人

4 個讚好! TOP

投資就有風險, 要冇風險唔好投資

後浪係好很可怕, 又如何?
S&P 500 發展到有20%係殭屍企業, 後浪可怕嗎?  又如何? 更多人不怕.

Toys R Us, Sears, BBB 呢D良心企業, 倒閉時全部用聯邦/州政府法律罅逃避遣散費同服務金責任,  美國人民還不是照樣開心自由民主每12分鐘槍殺1個人,  有乜問題?

不如話港資響中國做生意執笠收場, 仲安份守己依法比足遣散係傻仔.

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 17-8-2023 12:00 發表

經濟崩潰永遠都是一堆人跳樓一堆人發達,
可怕不可怕看你手上有甚麼。
時代進步, 跳樓先要較好濾鏡直播

Through early morning fog I see
Visions of the things to be
The pains that are withheld for me
I realize and I can see

That suicide is painless
It brings on many changes
And I can take or leave it if I please

And you can do the same thing
If you please

附件

17-8-2023 12:57

講呢D唔plug埋歌就蝕底了

恆大㱟產啦喂, 熱心市民們可能去左慶祝會未得閒廣傳, 我地呢D 五毛幫你貼埋呀o下

附件

Screenshot 2023-08-18 123718.jpg (175.95 KB)

18-8-2023 12:23

Screenshot 2023-08-18 123718.jpg

Screenshot 2023-08-18 123603.png (1.14 MB)

18-8-2023 12:23

Screenshot 2023-08-18 123603.png

吾輩星斗小農民, 望人㝝樓最開心

甘辛苦擺成兩張圖上黎,
點解冇人指點o下我破產同破產保護既分別o架?
我真係唔甘心一世都係做件番薯小農民的,
o拿o拿淋去沙頸角報個夜校班讀o下書先

引用:
原帖由 Dave 於 18-8-2023 16:08 發表

已廣傳,今次中國爆啦卦!成班小X紅粒聲都唔出潛哂水哇哈。
終於等到好日子了,
終於罐午餐肉都可以換層樓了
又可以換一個千嬌百媚風塵MM兼夜校女大學生,
但其實我係同性戀,
甘我應該要層樓,
要個MM叫佢洗衫同寫律師信,
定煎o左件午餐肉食好呢

19 12
發新話題